Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır, özellikle kızamık ve diğer bulaş hastalıklarındaki artışın nedenlerini üç ana grupta değerlendirdi. Çadır, "Kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklar, 'biz artık bu hastalıkları ülkemizden temizledik' dediğimiz gruplardı. Ancak bu batağa tekrar çekilmiş durumdayız" dedi.

"Aile Hekimliği sistemi aşılamayı sekteye uğradı"

Türkiye'de, aşılanmaların yıllardır sağlık ocağı sistemiyle yürütüldüğünü belirten Çadır, "Aile Hekimliği sistemine geçildikten sonra, artık toplum sağlığını değil de bireysel sağlığı önceleyen yapı oluşturuldu. Her ne kadar aşılama devam ediliyor olsa da genel olarak sekteye uğradı. Çünkü bulaşıcı hastalıklar kontrolsüzlüğü asla kaldıramaz" diye konuştu. 

"Orta Doğu ülkelerinden gelenler bulaşı arttırdı"

İkinci olarak ise konrolün olmadığı dış ülkelerden, Türkiye'ye kontrolsüz girişlerin de bulaş hastalıklarını arttırdığına dikkat çeken Dr. Ömer Faysal Çadır, "Bizim kadar kontrollü olmayan ülkelerden, ülkemize kontrolsüz girişler de bu salgın hastalıkların artmasına neden olmuştur. Özellikle Suriye, Irak, Afkanistan, Pakistan gibi Orta Doğu ülkelerinden gelen insanlar bulaşın artmasına neden olmuştur" şeklinde konştu. 

"Aşı karşıtları halkın sağlık düşmanlığını yapıyor"

Son olarsak ise aşı karşıtlığına değinen Çadır, şunları kaydetti: "Bilimsel temele oturmayan her anlayış, halkın sağlığını olumsuz etkileyecektir. Ne yazık ki ülkemizde akademik unvanı olan bazı hocalarımızın bile aşı karşıtlığı uygulamaları vardır. Elbette suyun bile zararı olabilir, kontrolün dışında olduğu sürece. Önemli olan kar ve zarar faktörünün denegelenmesidir. Bir aşının yüzde 99 faydası varsa, yüzde 1 zararı olabilir. Ancak onun bile önlemi alınabilir yeni bilimsel çalışmalar ışığında. Kısacası aşı karşıtları halkın sağlık düşmanlığını yapan bir grubun anlayışıdır."