Kışlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlam, kışlatma sırasında arıcıların arılarını ya kışlaklarda ya da uygun tedbirler alınarak dışarıda korumaları gerektiğini belirtti. Ayrıca kış boyunca arılara yeterli bal ve polen depolanmış petekler bırakılmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
- Kovan Düzeni: Bal ve polen içeren petekler düzenlenmeli, fazla petekler çıkarılmalı. Kovan uçuş delikleri daraltılarak içeri soğuk hava girmesi engellenmelidir.
- Hastalık Kontrolü: Varroa ve diğer zararlılarla mücadele edilmeli. Hastalık belirtileri görülen koloniler tedavi edilmelidir.
- Kışlatma Yerleri: Kovanlar rüzgar almayan, nem tutmayan, sakin ve üstü kapalı alanlarda kışlatılmalıdır. Kovanların yerden 30-40 cm yüksekliğe yerleştirilmesi önerilir.
Besin ve Nem Yönetimi Önemli
Sağlam, arıların soğuktan değil, yetersiz beslenme, nem ve havasızlık gibi faktörlerden olumsuz etkilendiğini belirtti. Kovan içi nemin önlenmesi için uygun izolasyon yapılması gerektiğini vurguladı.
Arıcılar İçin Öneriler
Kışlatma döneminde arıcıların kolonilerine besin takviyesi yapması, varroa mücadelesini aksatmaması ve detaylı bilgi için ilçe tarım müdürlüklerine başvurması gerektiğini ifade eden Sağlam, bu önlemlerin arı ölümlerini önlemek için hayati olduğunu söyledi.
Samsun’da 2023 TÜİK verilerine göre 1.846 işletme ve 97.448 arılı kovan bulunuyor.