Türkiye'nin yakın tarih geçmişine bakılacak olursa Kurtuluş savaşında Bandırma vapuru ile Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla bu şehrin tarihi yeri oldukça önemli bir noktada bulunmaktadır. Bu anlamda Samsun da hafta sonu gezilecek ve görülecek tarihi mekanlar bakımından çok zengindir. Samsun şehrine gelindiğinde gezilecek ve görülecek yerlere detaylarıyla bakıldığında;

Bandırma Vapuru Müzesi mutlaka gezilmesi gereken önemli müzeler arasında yer almaktadır. Ayrıca, doğal güzellikleriyle de öne çıkan Samsun'da Şahinkaya kanyonu, Kuş cenneti, Doğa ve ormanlık alanlar nefes almak ve dinlenmek adına mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Açık hava müzelerine bakılacak olursa; Onur anıtı, Samsun Amazon Heykeli ve Gazi müzesi de tarihi kültürel etkinler arasında bulunmaktadır. 1206 yılında Büyük Selçuklu Devleti zamanında inşa edilen Göğceli farklı bir adı ile Tarihi Ahşap çivisiz camii de motifleri ve farklı mimarisiyle ziyaret edilmesi gereken tarihi alanlar arasında yer almaktadır.

En Popüler Gezme Yerleri Nerelerdir?

Samsun tarihi ve turistik yerleri açısından çok zengin bir şehir olmakla birlikte son dönemlerde özellikle gençlerin uğrak şehri haline gelmiş ve popüler gezme yerleri bu anlamda önem kazanmıştır. Samsun iline ait en popüler gezme yerlerine göz atılacak olursa, ilk olarak Çiftlik Caddesi, 56'lar, Mecidiye Caddesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi, Samsun bulvar alışveriş merkezi, Piazza Alışveriş Merkezi, Toptepe, Amisos Tepesi, Gazi Caddesi, Samsun sahil bandı, Yabancılar Pazarı, (Rus Pazarı), Cumhuriyet Meydanı ve çevresi, Çobanlı İskelesi, Halk İskelesi, Atakum Yeşilyurt AVM, Atakum Marina (Körfez) akıllara gelmektedir. Özellikle yaz aylarında uzun plajlarıyla dikkat çeken Atakum sahili de içerisinde barındırdığı eğlence mekanları ile yerli ve yabancı turistlerin gittiği yerler arasında popülerliğini korumaktadır.

Samsun'da Ne Yapılır?

Samsun şehir yapısı itibariyle kalabalık bir nüfusa sahiptir. Yüz ölçümü bakımından geniş olması aynı zamanda deniz kıyısına paralel uzanması ile hem doğa hem de şehir kültür etkinlikleri fazla iller arasında yer almaktadır. Samsun da doğa ve yağışı bol alması sebebiyle ağaçları olan ormanlık alanları bulunan ve dolayısıyla piknik etkinliklerinin çokça tercih edildiği yerleri bulunmaktadır.

Çakırlar korusu bu anlamda mutlaka uğrak yerleri arasında listeye alınması tavsiye edilen yerler içerisinde bulunmaktadır. Çakırlar korusu içerisinde yiyecek ve içecek işletmeleri restoran ve bireysel olarak piknik yapılabilecek geniş alana sahiptir.

Doğa güzelliklerinin yer aldığı Tarihi Çarşamba Köprüsü de kaçırılmaması gereken destinasyonlar arasında bulunmaktadır. Milattan önceki dönemlere ev sahipliği yapan Samsun'a gelen turistlerin ilk uğrak yerlerinden birisi de Tarihi Amisos Mezarlarıdır.

Samsun da Ne Tür Aktiviteler Yapılabilir?

Samsun da yaz aylarında en fazla yapılan aktiviteler arasında denize girmek, piknik yapmak, tarihi ve kültürel eserleri ile müzeleri ziyaret etmek sosyalleşme adına ünlü markaların bulunduğu alış veriş merkezlerinde dolaşmak gibi oldukça bol alternatifli aktiviteler yer almaktadır. Ortalama 5-6 adet büyük alışveriş merkezi bulunan Samsun da ünlü ve kaliteli markaları içerisinde barındırmakta böylece turistlerin hoşça vakit geçirmesine yardımcı olmaktadır.

Samsun şehrin yazı hareketli olduğu kadar kış sezonu da tüm turistlerin gözde şehirleri içerisinde en fazla tercih edilen lokasyon olarak bilinmektedir. Kış sezonu içerisinde gezilecek ve kar manzarası izlenebilecek destinasyonlara bakıldığında Ladik Akdağ ilk göze çarpan yerler arasında yer almaktadır. Başta yerli turistler olmak üzere kışın gözde mekanlar arasında yer almaktadır.

Dans kategorisinde yer alan bale ve müzik kategorisinde opera sanatsal faaliyetlerin sıklıkla etkinlikleri yapılan Samsun opera ve bale salonu sanat alanında birçok eserin sergilendiği merkezler arasında bulunmaktadır.

Samsun çocukları da unutmayan faaliyetleri ve etkinliklerin yer aldığı müze ve aktivitelere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu anlamda Canik çocuk oyuncak müzesi çocuk ziyaretçilerin beğenerek ve eğlenerek gezdiği alanlar arasında bulunmaktadır.

 Samsun şehrinin merkezinde yer alan Samsun Saat Kulesi ve Saathane Meydanı görülmesi ve anılar arasına fotoğraf arşivinde yerini alması gereken başka bir destinasyon olarak ifade edilmektedir.

Samsun hem iş hem de tatil amaçlı herkesin mutlaka gelmesi tavsiye edilen şehirlerarasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu bağlamda gezi notlarına Samsun eklenmeli ve kendisine has tarihi ve kültürel özellikleri ile doğa harikası manzaraları ve serin denizinden mutlaka faydalanması konusunda tavsiyeler ön plana çıkmaktadır.