Karadeniz Turistik İşletmeleri Derneği (KATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Toktaş, Samsun'a yeni yapılacak Orta Karadeniz Serbest Bölgesi'nin kente yapacağı etkiyi değerlendirdi. 1 buçuk milyar dolar ihracat hacmi ve 20 bin kişilik istihdam hedeflenen serbest bölgenin kente önemli hareketlilik getireceğini belirten Toktaş, özellikle yeme içme ve konaklama sektörlerinde hareketliliğin yaşanacağını kaydetti. 

"Uluslararası ticaret yapan girişimciler çekilmelidir"

Aynı zamanda Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı olan Murat Toktaş, "Samsun'da yazın turizm hareketliliği sağlanıyor. Ancak yılın dokuz ayında sanayi ve ekonomiye bağlı bir hareketlilik yaşanıyor. Bunun geliştirilmesi anlamında serbet bölge, hem yeme içme hem de konaklama sektörüne çok büyük hareketlilik sağlayacaktır. Bu anlamda şehre hem ulusal hem de uluslararası ticaret yapacak girişimcilerin çekimlesi de büyük önem arz etmektedir" dedi.

"İstihdamın yüzde 75'i Samsun'dan olmalıdır"

Diğer taraftan kentin istihdamı noktasında da önemli bir katlı olacağını sözlerine ekleyen Toktaş, şunları kaydetti: "Serbest bölge yatırımı Samsun'da işsizliğin azalması noktasında ciddi katkı sağlayacaktır. Konusunda uzman olan yetişmiş kalifiye eleman haricinde ki personelin Samsun nüfusuna kayıtlı kişilerden istihdam edilmesi önemli. En azından yüzde 75'inin Samsun'da yaşayan insanlardan istihdam edilmesi önemli. Buna hassasiyet gösterilecektir."