Özellikle tarım sektörüne yönelik ürettiği insansız hava araçları sistemleriyle öne çıkan Helimore Havacılık, geçtiğimiz aylarda yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremin ardından afetzedelere yönelik de sistemler geliştirmeye koyuldu. Samsun Teknopark bünyesinde Ar-Ge çalışmalarını sürdüren şirket, tamamen yerli üretim olan ve depremzede, afetzede ve kazazedelere yönelik de üretilen insansız hava aracının yakında tamamlayacak.

"Teknolojisi ve yazılımı tamamen yerli üretim"

Yakında piyasaya sürülecek olan sistemle ilgili bilgiler veren Helimore Genel Müdürü Başak Demir, şunları anlattı: "İlk Ar-Ge çalışmamızda yönelim kısmı tarım dronu olduğu için sonrasında deprem felaketinde tekrardan gündeme aldık. Bu süreçte üzerinde çalıştığımız insansız hava aracı sistemi entegreli bir bileklikle çalışıyor. Kazazedenin ya da depremzedenin ya da afetzedenin konumunu bulmaya yönelik bir proje. Bir bileklikle entegreli. Bileklik sayesinde afetzedenin konumu bulunuyor. Bulunduğu konuma ilk yardım malzemesi bırakma özelliği taşıyor. Tamamen yerli bir üretim yazılımı da tamemen yerli bir teknoloji. Şu an bunun ar-ge çalışmaları devam ediyor"

AFAD'la ortak çalışmalar yürütüyoruz"

"Deprem bölgesinde gördüğümüz eksiklikleri de gündemimize alarak oradaki çalışmaları ve eksiklikleri yine sistem üzerinde güncelleme yaparak yeni bir versiyon oluşturmaya çalışıyoruz. Çok yakın zamanda da piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Bu süreçte yine AFAD'la ve bu teknolojiyle alakalı faaliyet gösteren diğer arama kurtarma ekipleriyle de ortaklaşa faaliyet sürdürme düşüncelerimiz var. Daha öncesinde de bunlarla alakalı bir adım atarak bu projelerle alakalı görüşmeler sağladık"

Ercan ÜSLÜ