Derneğin ilk Başkanı İlker Mutlu Samsun Sinema Derneği (SAMSİDER) ile ilgili bilgiler verdi.

Başkan mutlu bilgilendirmesinde; Ağustos 2023’te uzun yıllar boyunca kurmayı hayal edip oluşumu için hazırlandığımız Samsun Sinema Kültür ve Eğitim Derneğinin (SAMSİDER) tüm başvurularını tamamlayarak derneği faaliyete soktuk. SAMSİDER, Samsun’un kültür hayatında etkin, sinemayla ilgilenen kişilerin bir araya gelmesiyle vücut buldu.

Samsun'un Tek Sinema Derneği (Samsi̇der) Kuruldu (3)

Dernek için bu denli efor sarf etmemizdeki ana amaç, Samsun’da artık yaygın bir uğraş haline gelmeye başlayan film çekme çabalarını derli toplu, programlı bir yöntem izleyerek bir düzene sokmak, Samsun’u bu işle uğraşan, bu işe gönül vermiş insanlar için verimli bir kent haline getirmekti. Bunun üretim anlamında giderek kısırlaşmaya başlayan kentimizin önünü de yeni bir sektör oluşumu yaratarak aşacağına olan güvenimiz tam. Bu durum, açmaz içindeki, geleceğe dair hedeflerini belirlemede zorlanan ve bu süreçte kolayca iki ve uyuşturucu batağına sürüklenebilecek gençliğimize de bir amaç sunacaktır. Buna örnekler de vardır.

Samsun'un Tek Sinema Derneği (Samsi̇der) Kuruldu (2)

Samsun, son zamanlarda eskiden beri kentte çekilmekte olan kısa filmlerin yanı sıra uzun metraj denemelerine de mekan olmaktadır. Samsun kökenli bu her yaştan kişiler, Samsun’a uygun konuları iyi imkanlarla tamamlayabilmektedir. Çünkü Samsun hem tarihi hem turistik pek çok noktaya sahip olduğu gibi denizi ve ormanı, uzun sahil şeridiyle, hatırı sayılır bir oyuncu gücü içeren on beşi aşkın özel tiyatrosuyla ve birikimli insanlarıyla onların taleplerini fazlasıyla karşılamaktadır.

Samsun'un Tek Sinema Derneği (Samsi̇der) Kuruldu (1)

Sadece bir miktar tanıtıma ihtiyacımız var bu potansiyeli tam anlamıyla harekete geçirebilmek için. Bu amaçla kendimizi öncelikle sektöre tanıtmamız gerektiğinde karar kılarak Kasım 2023 sonunda yanımıza Samsun’da çekilen bazı kısa filmleri de alarak İstanbul’a gittik. Şişli Belediyesinin verdiği salon desteğini sağladıktan sonra İstanbul’daki sinemayla ilgili derneklere duyuruda bulunduk. Gösterim öncesinde de Ulusal Radyo’da yayına çıkarak derneğimizi enine boyuna tanıttık, hedeflerimizi anlattık. Geceye katılan sanatçı ve emekçiler bizi güzel karşıladılar, gösterdiğimiz filmlerle ilgili düşüncelerini ilettiler, dernek için önerilerde bulundular. Daha önce Samsun kökenli sinema çalışanları hakkında dosyalar hazırlamıştık ama daha tanımadığımız, nereli olduğunu bilmediğimiz bir çok Samsunlu sinema çalışanı olduğunu da öğrendik ve iletişim telefonlarını aldık. Bu kişileri de zaman zaman kentimizde misafir ederek onların gençlerle irtibat kurmalarını, tecrübelerini paylaşmalarını ve yeni insanlarımızı da sektöre yönelme konusunda heveslendirmelerini planlıyoruz.

Samsun, bahsettiğim özellikleri haricinde tüm ulaşım yollarına sahip olması, Karadeniz’in merkezinde olup bu kıyıdaki tüm kentlere gidiş için mecburi geçiş noktası olması gibi pek çok özelliğiyle de ilgi çekicidir. Buna rağmen sinema ve dizi sektörü tüm Doğu ve Batı Karadeniz’i değerlendirdiği halde Samsun’a pek rağbet etmemekte, hatta kıyısından bile geçmemektedir. Bunun önünü açmak durumundayız. Bu da kente sinema odaklı yatırımlar yapmaktan geçiyor: Tam teşekküllü stüdyolarımız, platolarımız olmalı. Olabilir de. Teknik donamımızı da kuvvetlendirmeliyiz. Bunun için de iş adamlarımızın, Sanayi ev Ticaret Odamızın, mali yönden güçlü hemşerilerimizim, Valiliğin ve belediyelerin dikkatlerini bu alana çekmeliyiz.

Samsun, eskiden Fuarıyla, Uluslararası Halk Dansları Festivali, Caz Festivali gibi geleneksel faaliyetleriyle yoğun ilgi gören, turist çeken bir kentti. Bugün Fuarın yeniden canlandırılması olanağı zayıf görünüyor. Ama tam teşekküllü, güçlü bir uluslararası film festivali hazırlığına girilmesi, kenti yeniden markalaştırmak yolunda müthiş bir adım olacaktır. Bunun için de hazırlıklarımız var. Bu maliyetli ve emek yoğun çalışma gerektiren bir girişimdir ve diğer derneklerin de desteğini gerektirecektir. Ama yapılamaması için hiçbir neden yoktur. Yeterli sayıda kültür merkezimiz, salonumuz ve otelimiz, lokantamız mevcuttur. Çarşamba’daki İletişim Fakültesi de kalabalık öğrenci nüfusuyla festivalin insan gücünü karşılayabilir. Festivale gelecek olan her milletten sinemacılarla tanışmak onların bilgi ve kültürlerini de artırarak ufuklarını açacaktır.

Böyle bir festivale hazırlık anlamında, festivalin seyircisini yetiştirmek adına haftalık ya da aylık, ücretsiz film gösterimleri düzenleyeceğiz. Bunların bazılarını sanatçı katılımlı yapmayı düşünüyoruz. Gösterim sonrası yapılacak söyleşiler, soru-cevap oturumları da katılanların zihnini açacak, görgüsünü artıracaktır.

Yine aynı hedefe yönelik yayınlar yapmayı, çıkarmayı planlıyoruz. Henüz netleşmemiş olmakla birlikte basılı ya da web üzerinden yayınlanacak bir sanat-sinema dergisi, YouTube üzerinden yapılacak kısa, vurucu sinema programları, etkin bir internet sitesi planlıyoruz. Bunların yanı sıra kamera önü oyunculuğu, yönetmenlik, ışıkçılık, sesçilik, film eleştirisi gibi sinemayla ilgili pek çok alanda yüz yüze eğitimler verecek ve böylece teknik altyapımızı kurup genişleteceğiz. Alacağımız desteklerle teçhizat yatırımları da yapacak ve burada film çekecek Samsunlu ya da dışarıdan insanları İstanul’dan malzeme kiralama derdinden kurtaracak çözümler üreteceğiz. Bunlar kısa vadede gerçekleşecek şeyler değil elbette. Ama ‘başlamak bitirmenin yarısıdır’ düşüncesi, cesur adımlar atmamızı sağlayan düsturdur.

İşe, yukarıda da değindiğim gibi, festival seyircimizi, zamanla da iş gücümüzü oluşturacak kitleyi bulmak adına, film gösterimleri yaparak başlayacağız. Başlangıçta bu gösterimler ‘bir ayda dört hafta’ yaklaşımıyla 100 Yaşında, 50 Yaşında, 25 Yaşında ve Samsunlu Bir Sinemacıyı Konuk Ediyoruz başlıklı, haftada bir güne odaklanan bir seyir izleyecektir. Daha ileride Ülke Haftaları, Yönetmen Retrospektifleri, Yeşilçam Tarihinden gibi haftalar, yazın da Açık Hava Gösterimleri düzenleyerek büyük festivalin provasını, hazırlığını yapmış olacağız.

Samsun’u, bu kentin yaşayanlarını bize tam destek vermeye çağırıyoruz. Sektörün buraya gelişi kenti kalkındıracak, markalaştıracak, çıkış arayan gençliğe umut olacak, kentin tüm çehresini değiştirecek ve kim bilir, yeni ve özünü bulmuş bir Türk Sinemasının oluşumunun fitilini ateşleyecektir, dedi.

Kaynak: Ezgi ÜNLÜ