Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) 2023 yılı Olağan 1’inci Genel Kurul Toplantısı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da yapılan toplantıda belirlenen gündem maddeleri görüşüldü. Toplantıda, SASKİ Genel Müdürü Dr. Bahattin Yanık, SASKİ'nin 2022 yılı faaliyet raporunu bir sunum yaparak, genel kurul üyelerine anlattı. Ardından söz isteyen üyeler, rapor hakkında birçok konuda görüş bildirirken, SASKİ'nin 35 milyon euro borcunun TL'ye çevrilmesi noktasında ortak öneride bulundular.  

"Ekonomistler euro'nun 30 TL olacağını öngörüyor"

Toplam borçlarda dış krediye bağlı bir artış olduğunu dile getiren SASKİ Genel Kurul üyesi Dr. Ayhan Ayvaz, "35 milyon euro borç var. Ekonomistler yılsonu itibarıyla euronun 30 TL bandında olacağını öngörüyor. Bu öngörüyü dikkate alındığında bu borçta da yüzde 50'lik bir artış olacak. Benim önerim bu borcun TL'ye çevrilmesidir. TL bazlı kredi alınarak bu borç TL'ye çevrilebilir" dedi.

"Borç kur farkından dolayı bir türlü azalmıyor"

Ardından söz alan SASKİ Genel Kurul üyesi Hüseyin Kaya ise, "SASKİ olarak, 35 milyon euro borcumuz var. Biz ödeme yapsak bile kur farkından dolayı borcumuz bir türlü azalmıyor. Buna bir çözüm getirilmelidir. Mustafa Başkan'ın bu döviz borcu konusuna el atması gerekiyor. Bu çözülmeyecek bir sorun değildir" ifadelerini kullandı.  

"Kesinlikle bir kanun değişikliğine ihtiyacımız var"

Toplantıda söz alan bir diğer isim ise, SASKİ Genel Kurul üyesi Hasan İpek oldu. 2022 yılında gelir ve gider arasında 230 milyon TL fark olduğuna dikkat çeken İpek, "Toplam borcumuz ise 2021'den 2022'ye 600 milyon TL artmış. Baktığımızda SASKİ olarak Vezirköprü'nün en ücra köşesine kadar içmesuyu götürmekteyiz. Bu kolay bir iş değil. Ancak su bizim temel ihtiyacımız. Sosyal belediyecilik anlayışıyla bütün yükü halka bırakamayız. Kesinlikle bir kanun değişikliği yapılarak burada gelirlerin artırılması için bir planlama yapılmalıdır" dedi.

"İçme suyu sıkıntısı yaşanmayacak"

Yapılan görüşlerin ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir söz alarak, şunları kaydetti: "Göreve geldiğim günden itibaren bu şehrin insanlarının en büyük sorunu olan yol ve içme suyu konusunu çözme noktasında önemli bir vizyon çizdik. Ve bu çalışmalarda artık sona geldik. Söz verdiğimiz gibi mahallerimizin içme suyu problemini sona erdiriyor olmanın huzurunu yaşıyoruz. Bu hizmet ile hemşehrilerimiz yüzyıllarca artık içme suyu sıkıntısı yaşamayacak."

Ercan ÜSLÜ