Kastamonu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ile Macaristan Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi işbirliğiyle Sazan ve Gökkuşağı alabalıklarını inceleyerek, popülasyonunu araştıracak.

Kastamonu Üniversitesi akademisyeninin araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK ve NRDIO iş birliği ile gerçekleştirilen destek programı ile yenilikçi adımlar atılıyor. Bu çerçevede TÜBİTAK-2522 Macaristan Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon Ofisi (NRDIO) ile ikili işbirliği destek programı, TÜBİTAK 1071-Uluslararası Araştırma Fonlarından yararlanma kapasitesinin ve uluslararası Ar-Ge iş birliklerine katılımın arttırılmasına yönelik destek programı çerçevesinde, yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aygül Ekici, MCS Aquatic ARGE Su Ürünleri Anonim Şirketi’nden Murat Can Sunar, Macaristan’da Dr. Bernth GERGELY-Macaristan Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi ve Ifj. Radczi JNOS-Szabolcsi Halszati Ltd. üstlendiği ve Kastamonu Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Rahmi Can Özdemir’in araştırmacı olarak yer aldığı “Sazan ve Gökkuşağı alabalığında probiyotikli yem kullanılarak gamet kalitesinin ve yapay üremenin iyileştirilmesi" başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı.

Uluslararası iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilecek ve 36 ay sürecek projede, ekonomik açıdan önemli türlerden biri olan ve insan tüketimi için kullanılan balık çeşitlerinden, Sazan ve Gökkuşağı alabalıkları üzerindeki potansiyel etkiler ile probiyotikli yemlerin gametler üzerindeki etkisi incelenecek. TÜBİTAK ile NRDIO arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliği protokolü çerçevesinde açılan ikili iş birliğine dayalı destek programı çerçevesinde, yürütülecek olan proje için çalışma sonrasında patent alma ve ticarileşmeye yönelik adımlar atılacak.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje çalışmalarından dolayı akademisyenleri tebrik ederek, uluslararası iş birliğini esas alan çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine teşekkür etti.

Projede araştırmacı/uzman olarak yer alan Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Rahmi Can Özdemir’i tebrik eden Rektör Topal, “Çalışmalarında kolaylıklar ve başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

Kaynak: