Bakanlığımız koordinasyonunda ‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ başlatılmıştır. Ülkemizde, değişen iklime uyum sağlanması, su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanmasına ilişkin çözüm yollarının ve kaydedilen gelişmelerin katılımcı ve çok paydaşlı şekilde değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.  Politika, strateji eylem planlarının oluşturularak uygulanması ile konuya ilişkin farkındalığın artırılması ve toplumun her kademesinden su kullanıcı gruplarını bilinçlendirmeye yöneliktir.

04.05.2023 tarih ve 32180 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmalara başlamış bulunmaktayız. İlkokullarda Su Verimliliği ve Gıda Güvenilirliği konularında İl genelinde eğitim ve farkındalık çalışmaları düzenlenmesi planlanmıştır. Bu kapsamda İlimiz Canik İlçesinde bulunan Fatih Temiz İlkokulu ve 100. Yıl İlkokulunda 13.12.2023 tarihinde yaklaşık 320 öğrenciye eğitici sunumlar ve eğitici video gösterimleri yapılmıştır. Eğitim çalışmaları diğer İlçelerimizde de devam edecektir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam; “ Akdeniz havzası ülkelerinden biri olan ve iklim değişikliğinin etkilerinin belirgin şekilde hissedildiği Türkiye'de, su kaynakları üzerindeki baskı her geçen gün artarken, 2030 yılına kadar su kaynakları miktarının yüzde 20 oranında azalacağı öngörülüyor.

Su kaynaklarının sürdürülebilir, verimli ve duyarlı kullanılması için ülke ölçeğinde büyük bir dönüşümü başlatan Tarım ve Orman Bakanlığımız, hiçbir paydaşı geride bırakmadan aralıksız yürüttüğü çalışmalar ile toplumsal farkındalığın güçlendirilmesini hedefliyor.

Bu doğrultuda başlatılan ‘Ulusal Su Verimliliği Seferberliği’ kapsamında, “Suyumuza sahip çıkalım” ve “Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam” teması ile her bir paydaşımızı ve bütün su kullanıcılarını kapsayacak eğitimler, farkındalığı artırıcı yayınlar ve benzeri etkinlikler ile su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılmasını ve su verimliliği uygulamalarının hayata geçirilmesini hedeflemekteyiz

13.12.2023 tarihinde ilkokullarda eğitim çalışmalarımıza başlamış olup, diğer İlçelerimizde de bu çalışmalara devam edeceğiz. Temel yaşam kaynağımız olan suyun olmadığı bir dünya ve gelecek hayal edemediğimiz için, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmek bizim nezdimizde önemli bir görevdir. Sadece çocuklarımızı da değil toplumun her kesimini bilinçlendirip, çocuklarımıza su sıkıntısı yaşamayacakları; fakat sıkıntı yaşamasalar dahi suyun her damlasının kıymetli olduğunun bilinciyle var olacakları bir dünya bırakmak istiyoruz.” dedi.