Tahıl koridorun gelişi Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun arasında olacak. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’yu gıda lojistik üssü yapmak için çalıştıklarını söyledi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Tarımsal Üretimin Planlanması Bölge İstişare Toplantısı’na katıldı.
Ordu’da gerçekleşen toplantıya Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon ve Ordu İl Tarım ile Orman Müdürleri, bu illerde tarımsal faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları katıldı.
Toplantıda, Ordu’nun tarımsal faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Başkan Güler, şehirde üretim ve tarımsal gelişmelere ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Tahıl Koridoru açılması konusunda son durum nedir?
Moskova’nın çekilmesinin ardından Tahıl Koridoru açılması konusundaki girişimler sürerken, gözler yeniden Türkiye’ye çevriliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çarşamba görüşeceklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye’nin yoğun gayretleri sonucu 22 Temmuz 2022’de imzalanan anlaşmayla hayata geçirilen Karadeniz Tahıl Koridoru, 17 Temmuz’da Rusya’nın “şartları karşılanmadığı gerekçesiyle” uzatmaya yanaşmaması yüzünden kapandı. Koridordan bu süre içinde 33 milyon tona yakın tahıl taşınırken, tahılın yüzde 40’ı Avrupa’ya, yüzde 30’u Asya’ya, yüzde 13’ü Türkiye’ye, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 5’i de Orta Doğu’ya ihraç edildi. Anlaşmanın bozulmasıyla tüm dünyada buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatları yükselişe geçti.
Birleşmiş Milletler’in, Rusya’yı anlaşmaya geri döndürmek için yaptığı girişimler sonuç vermezken, anlaşmanın imzalanmasında büyük payı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahıl Koridoru’nun yeniden açılması için yürüttüğü diplomatik temaslara ağırlık verdi. Erdoğan, bu kapsamda Putin’le önemli bir telefon görüşmesi yapacak.