Türkiye’nin tersine akan tek akarsuyu olma özelliğini taşıyan ’Tersakan Çayı’nın rengi artan kirlilik nedeniyle siyaha dönüşürken, köpüren sudan etrafa yayılan kötü koku rahatsızlık oluşturdu. Amasya merkez Göllü Bağları Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar uykularını kaçıran kirliliğe çözüm bulunmasını istiyor.

“Kokudan ve kirlilikten gece uyuma şansımız kalmadı”

Samsun’un Ladik ilçesinden doğup Amasya kent merkezinde Yeşilırmak ile birleşen Tersakan Çayı’nın kıyısında evi bulunan Ali Güzel (60), “Kokudan ve kirlilikten gece uyuma şansımız kalmadı. Havza tarafında cam gibi olan su burada kirlilikten bu halde” dedi.

“Bunu temizlemek vatan görevidir”

Çocukluk yıllarında yüzüp suyunu içtikleri Tersakan Çayı’nın bu durumuna üzülen 53 yaşındaki Fatih Kılıç, “O yıllarda içinde balıklar gezinirdi. Bu ne hal? Bu cinayettir. Dünyada su savaşları yaşanırken bu nimetin kıymeti bilinmez mi? Yetkililer bunu görsün. Yazık, günahtır. Vatanını seven bunu görür. Bunu temizlemek vatan görevidir” diye konuştu.

“İnsanlar rahatsız. Arıtma tesisi yapılsın”

Su yüzeyindeki köpüklenmenin Suluova’dan itibaren Tersakan Çayı’nın Yeşilırmak ile birleştiği alana kadar görüldüğünü aktaran Göllü Bağları Mahallesi Muhtarı Sezai Çınarcı ise “Suyun rengi zift gibi akmakta. Yaydığı koku geceleri daha fazla yoğunlaşıyor. İnsanlar rahatsız. Pencerelerini açamıyor. Balkona çıkamıyorlar” şeklinde konuştu.

Suluova bölgesindeki fabrika atıklarının ve hayvansal atıkların burada birikmesinin kirliliğe yol açan etkenlerden olduğunu öne süren Çınarcı, çözüm olarak Boğazköy mevkisinde bir arıtma tesisi yapılmasını istediklerini söyledi.

Kaynak: