Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada: "TMO alım fiyatlarını, ekmeklik buğdayda ton başına 8.250 TL, arpada ise 7.000 TL olarak kararlaştırdık. Yine bakanlığımız tarafından, sisteme kayıtlı çiftçilerimize buğdayda ton başına 1.000 TL, arpa için de ton başına 500 TL destek verilecek ve böylelikle 2023 yılı buğday alım fiyatı 9.250 TL, arpa alım fiyatı ise 7.500 TL olarak gerçekleşmiş olacaktır" dedi. 

Taban fiyatlar açıklandı

Konu ile ilgili bilgi veren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, şunları kaydetti: "Samsun dahil ülkemizin kuzeyi ilkbahar sonu aşırı yağışlarının getirdiği olumsuzluklarla meşgul olurken, özellikle güney illerimizin birçoğunda açılan buğday hasat sezonuyla beraber üreticilerin taban fiyat beklentileri de artmıştı. Malum, ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Seçim dönemine girmesi ve sonrasında kabine değişikliği ile olabilecek en erken tarihte TMO alım fiyatları Cumhurbaşkanımız tarafından dün akşam duyuruldu.

Buğdayın fiyatı yüzde 50 arttı

Buna göre, 2023 yılı buğday alım fiyatı; Bakanlığımızın ton başına 1.000 TL desteği ile beraber 9.250 TL ve arpa alım fiyatı da yine ton başına 500 TL destekle beraber 7.500 TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yıl buğdayda ton başına 6.050 TL olan alım fiyatının, bu yıl 9.250 TL olması, fiyatın yüzde 50’den fazla artırılmış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, üreticimizin enflasyon ve artan maliyetler karşısında korunması öncelenerek mevcut imkânlar dâhilinde olabilecek en iyi rakamlar ortaya konmuştur. 

Üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, yaşadığımız sel felaketi dolayısıyla Samsun ve çevre illerdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.