TOKİ’den nasıl ev alınır? Merak konusudur. Bu soruya kolaylıkla alınabilir cevabı verilebilmektedir. TOKİ sözcüğünün açılımı; Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı demektir. Kamu ve özerk toplu konut fon ortaklığıyla çalışmaktadır. Kuruluş amacı, il sınırları içinde yaşayan vatandaşları ev sahibi yapmaktır

TOKİ tüm projelerinde yüksek mimar ve alanında uzman mühendislerle çalışmaktadır. Tüm projeleri yüksek kalite uygun fiyat ilkesiyle oluşturulmaktadır. TOKİ kapsamında ev sahibi olabilmek için iki yöntem bulunmaktadır. İlki düşük gelirli vatandaşları kura ve çekilişle ev sahibi yapabilmektir. İkincisi ise çekilişsiz ve kurasız mevcut daire satışı yapmaktır.

TOKİ’den ev nasıl alınır? Şartları nelerdir? Toki ev başvurusu

Ev sahibi olmak isteyen ve gerekli koşullara sahip olanlar güvenle TOKİ’ den ev alabilmektedir. Koşullar arasında bulunanlar;
 

  1. Öncelikle T.C vatandaşı olmak,
  2. Daha önce Toplu Konut İdaresinden ev almamış olmak,
  3. Toplu Konut kredisi kullanmamış olmak,
  4. Proje yapılacak İl-İlçe sınırları içinde 1 yıldan az olmamak üzere yaşıyor ve nüfusa kayıtlı olmak,
  5. Harp malulü, dul-yetimler, vazife malul grubunda bulunanların 3 yıl İl nüfusuna kayıtlı yaşıyor olması gerekmektedir.
  6. Başvuru tarihinde 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Eşini kaybeden dul kadınlarda yaş şartı bulunmamaktadır.
  7. Hane halkının toplam geliri 14000TL olması gerekmektedir. İstanbul İli için gelir 16000TL olarak belirlenmiştir.
  8. Eş, çocuk yani hane halkından yalnızca 1 kişi başvuru yapabilmektedir.

Kurasız Ev Alabilir miyiz?

Toplu Konut İdaresinden kurasız ev almak da mümkündür. 2023 yılından yapılan son duyuru 11 İl’ de inşa edilen konutlarda düşük taksitle ev sahibi olabilmeyi müjdeliyordu. Proje kapsamında herkes çekilişsiz ve kurasız ev sahibi olabilecektir.
 
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal talimatıyla 1984 yılında kurularak pek çok kişiyi evine kavuşturdu. Halen faaliyetlerini sürdüren Toplu Konut İdaresi Çevre Ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı olarak devam ediyor.


 
Bir biri ardına devam eden Toki projelerinden binlerce kişi Türkiye’nin her yerinde ev sahibi olmuş olmaya devam etmektedir. Son proje kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı konut ve iş yeri sahibi olmak isteyenleri sevindirdi.

Şartları Nelerdir?

TOKİ, yüzyılın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depreminde zarar görenler için geliştirdiği kurasız ve çekilişsiz ev- işyeri sahibi olabilme projesini geliştirdi. 319.000 Konutun sahiplerini beklediğini duyurdu. Master çalışma kapsamında en iyi mimar ve mühendisler tarafından geliştirilecek proje tüm teknik detaylarıyla üst kalitede üretilecektir. Projenin bulunduğu yerler;

  •  Adana
  • Adıyaman
  • Elazığ
  • Diyarbakır
  • Hatay
  • Kilis
  • Kahramanmaraş
  • Malatya
  • Şanlıurfa

illeri olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Proje kapsamında toplam 506.000 739 konut yapılması hedeflenmektedir.

Kurasız ve çekilişsiz ev sahibi olabilme projesi, TOKİ ve Emlak Konut ve Yapı işleri Genel Müdürlüğü İşbirliğiyle yürütülmektedir. Bu projeyle şehir ve köy dokusu korunarak kültürün yaşatılacağı da bildirilmektedir.


 
Kaç Ay Taksit İle Ev Alabiliriz?
 
 TOKİ projelerinden ev sahibi olmak isteyenler düşük taksitlerle ödeme yapmaktadır. Özel proje kapsamında ev ve iş yeri sahibi olmak isteyenlere 240 ay taksit olanağı vermektedir. Düşük gelir grubu, orta gelir grubu ve üst gelir grubuna hitap edebilen konutlar arasından seçim yapılacaktır.
 
Ayrıca kurasız – çekilişsiz açık satışlarda il sınırları şartı da bulunmuyor. TOKİ projeleriyle ev sahibi olmak isteyenler kolaylıkla başvuru yaparak kira öder gibi ev sahibi olabilmektedir. Hangi tür ev sahibi olmak isterseniz isteyin TOKİ konutlarında güvenle ev sahibi olabilirsiniz. 
 
Nereye Başvuracağız?
 
TOKİ’ den ev sahibi olabilmek için her il ve ilçe birimlerine başvuru yapılabilmektedir. Öncelikle E-Devlet sisteminden Halk Bankası ve Ziraat Bankası şubelerine ödeme yaparak başvuru yapılacaktır. Ardından gerekli koşullara sahip olanlar arasından kura çekilerek hak sahipliği belirlenecektir.
 
 Hak sahibi olanlar ise küçük taksitlerle güvenli konutlarına kısa sürede kavuşturulacaktır. Ev sahipleri de uzun vadeli düşük maliyetli evinin ömür boyu keyfini çıkarabilecektir. 


 
TOKİ’ den Ev Almak Avantajlı mı?
 
TOKİ’ den ev almanın doğru olup olmadığı da en çok sorulan sorular arasında bulunmaktadır. TOKİ deprem yönetmeliğine uygun projeleriyle güvenli konutlar üretmektedir. Bu nedenle TOKİ projelerinden ev alınabilir. Uzun vadeli düşük tutarlı taksitlerle kolaylıkla ödemesi yapılabilmektedir.
 
TOKİ tarafından inşa edilen konutlarda ev sahibi olabilmek son derece güvenlidir. Toplu Konut İdaresi güvencesiyle yapılan konutlar her türlü teknik koşulları karşılamak ilkesiyle üretilmektedir. Bu nedenle TOKİ' den güvenle ev alınabilmektedir.