Trabzon’un fethinin 562. yıl dönümü Türk Tarih Kurumunun incelemeleri neticesinde verilen karar sonrası 2. kez 15 Ağustos tarihinde gerçekleştirildi.

Kutlama programı kapsamında öncelikle Fatih Parkı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun, Fatih Sultan Mehmet Han’ın büstüne çelenk bırakmasının ardından 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda kutlama programı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen ve il protokolü katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu “Bugün tarihimizin önemli dönüm noktalarından birinin, Trabzon’un fethinin 562. yıl dönümünü idrak ediyoruz. Bu kadim toprakların, ecdadımız tarafından fethinin 562. yıl dönümünü gurur ve minnet duygularımla kutluyorum. Ülkemizin gözbebeği kadim şehir Trabzon’umuzu bize armağan eden Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve askerlerini hayırla yâd ediyor, kanlarıyla yoğurdukları vatan toprağında ebedi uykularına dalmış ecdadımızı rahmetle ve saygıyla anıyorum” diye konuştu.

Trabzon’un fethinin, büyük emeklerin ve zorlukların neticesinde gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Bilhassa o zamanki adıyla Bulgar Dağı (Zigana Dağı) aşılırken büyük meşakkat çekilmiştir. İşte bu zorluk karşısında, orada hazır bulunan Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun, Fatih Sultan Mehmet Han’a şu soruyu sorar: ‘Hey oğul! Bu Trabzon’a bunca zahmet nedendir?’ Cihan Padişahının Sara Hatun’a cevabı Osmanlı’nın temel felsefesini yansıtmaktadır: ‘Hey ana! Bu zahmet din yolundadır. Çünkü bizim elimizde İslam kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti ihtiyar etmezsek bize gazi demek yalan olur ve hem yarın hakkın huzuruna varınca utanırız, hecil oluruz.’ ‘Trabzon gözümde ve gönlümde müntakış olmuştur’ diyen Fatih Sultan Mehmet Han, nihayet 1461 yılının 15 Ağustos’unda hedefine ulaşmıştır. 15 Ağustos günü el değiştiren sadece bir şehir değildir, o gün fethedilen bir toprak parçası değil, milyonlarca gönüldür. Trabzon sadece fethedilmekle kalmamış, ecdad yüzyıllarca bu şehrin güzelliğine güzellik katmıştır. Camileri, minareleri, konakları, bedestenleri, çeşmeleri ve bahçeleriyle kadim şehrin her bir köşesi desenlerle bezenmiştir. Üzerine bastığımız bu topraklarda bütün canlılığıyla yaşayan bir medeniyet vardır. Dolayısıyla bu mirasa sahip çıkmak son derece önemlidir. Bu, herkese düşen mukaddes ve vazgeçilmez bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın kutlama programı kapsamında verdiği fetih özel konseri, tören alanında bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kaynak: