Bildiride, Türk Dünyası ideallerini güçlendirmeye yönelik "Türk Dünyası Şartı"nın onaylanması ve Türk Dünyası'nın sembollerini yansıtan yeni TDT bayrağının kabul edilmesi memnuniyetle karşılandı. Ayrıca, TDT Devlet Başkanları, Gazze'deki insani duruma ilişkin derin endişelerini dile getirerek, Gazze’ye engelsiz insani yardım ulaştırılması ve İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli çözüm temelinde adil bir çözüm bulunması çağrısında bulundu. Bildiride, 1967 öncesi sınırlara dayalı bağımsız bir Filistin Devleti'nin tanınması gerektiği vurgulandı.
TDT liderleri, Gazze'nin yanı sıra Lübnan'daki durumu da ele alarak, ateşkes çağrısı yaptı ve Lübnan’ın egemenliğine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye yapılan terör saldırısını kınayarak Türkiye’nin terörle mücadelesine destek verdiklerini açıkladılar.
Ekonomik işbirliğini güçlendirecek adımlar arasında, Türk Devletleri arasında dijital ticareti kolaylaştırmak amacıyla Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması yer aldı. Ayrıca, Kazakistan’ın Türkistan bölgesinde kurulacak Turan Özel Ekonomik Bölgesi (TURAN ÖEB) ile ekonomik işbirliğinin artırılması bekleniyor.
Türk Devletleri arasında kültürel işbirliğini artıracak bir diğer önemli adım ise, müzelere tek bir kartla giriş sağlayacak ortak müze kartı geliştirilmesi oldu. Ayrıca, kayak turizmini geliştirmek amacıyla Türk Kayak Merkezleri Birliği’nin kurulması da gündemde.
TDT Devlet Başkanları, Türk kültür mirasının korunması ve sergilenmesi konusunda bilimsel çalışmaların artırılması gerektiğini vurgulayarak, II. Türk Dünyası Kültür Forumu’nun 2025 yılında düzenlenmesini önemsediklerini belirtti.