Çalışmalarına 3 Mart 2023 tarihinde başlanan ve 7 Nisan 2023 tarihinde 3. kez toplanacak olan Türkiye Ulusak Risk Kalkanı ToplantısıKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il ve İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye çatısı altında uygulanacak afet yönetimi için Türkiye'nin direncini arttırmak amacıyla oluşturulan 158 bilim insanı / uzmanlardan oluşan kurul ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımlarıyla  İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 31 Mart-3 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdiği saha gezisinde bulunan Bilim Kurulu, deprem bölgesi olan 11 ilin bulunduğu durum üzerinde incelemer yaptı. Bununla birlikte Bakanlığın Gaziantep'te bulunan Koordinasyon Merkezi’nde de çalışmalar yürüten Kurul, çalışma konularına ve uzmanlığa göre ayrılan 13 alt kurulu ile deprem bölgesinde ki mevcut durum başta olmak üzere atık yönetiminden zemin değerlendirmeye kadar her şeyi en ince ayrıntısıyla ele alıyor.

 Tüm dünyaya örnek olabilecek bir çalışma

 “Yükselen Anadolu’muz için tüm dünyaya örnek olabilecek bir çalışmayla Ulusal Risk Kalkanı Modeli çatısında bilim insanlarımızla her türlü afete karşı tedbirler için çalışıyoruz. Kurul üyelerimiz deprem bölgesinde saha incelemesi yaptı. Yarın yapacağımız toplantıyla izlenimlerini, yapacaklarımızı konuşacağız!” ifadelerini aktaran Bakan Kurum dışında yapılacak çalışmalara dair görüşlerini aktaran Risk Kalkanı Modeli Üyesi Oğuz Cem Çelik'de “Depremde zarar gören kentlerin, Hatay'da dâhil olmak üzere yeniden yapılaşmasında kullanılabilecek yenilikçi yapım sistemleri üzerine görüşlerimizi iletiyoruz.” dedi.

Bu açıklamaların yanında  Risk Kalkanı Modeli Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal'da “Bu aşamada özellikle kültür varlıklarının karşılaşacağı risklerin tanımlanması, daha sonraki aşamalarda da ileride oluşabilecek risklerin yönetilebilmesi için tüm problemlerin net olarak ortaya konulması gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

Risk Kalkanı Modeli Üyesi olan bir diğer uzman ise Japon Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki'de Kolon ve beton incelemelerinde bulunarak inşaat enkazındaki sıkıntıları tespit ederek gerekli bilgileri aktardı.

Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalıştayları ile hızlı ve etkin bir sürece girildi

Kahmaranmaş merkezli olarak 11 ili etkileyen depremin ne ilk ne de son olduğunu belirterek, ülkemizin bir deprem bölgesi olduğunun altını çizen Bakan Kurum: "İklim değişikliğine bağlı olası afet senaryolarına açık bir coğrafyayız. Ama depremin ve diğer olası doğal afetlerin öncesi-sırası ve sonrasında atılacak doğru adımlarla çok daha az etkilenmek ve kayıpları en aza indirmek mümkün. Hazırlıklarımızı bilimin yol göstericiliğinde yapmak, her türlü afete yönelik tedbirlerimizi almak, birer kriz yönetim planı çıkarmak için çok değerli bilim insanlarımız, uzmanlarımız ve yöneticilerimizle çalışıyoruz. Ulusal Risk Kalkanı Modeli tüm bu yönleriyle, büyük ülke Türkiye’ye yakışan, 360 derece düşünülmüş, eksiklerimizi gideren, aldığımız dersleri yansıttığımız, tüm halkımızın huzur ve güven içinde yaşamasını sağlayacak dev bir projedir." dedi.

Depremden ağır bir şekilde etkilenen 4 kent merkezinin kalkınma öncelikli kentsel dönüşümünü sağlayacak projelerin üretildiği Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalıştayları ile hızlı ve etkin bir sürece girildiğinin açıklamasını da yapan Bakan Kurum: "Yükselen Anadolu, KÖK çalışmaları ve Ulusal Risk Kalkanı projelerimiz, hem Türkiye’mizin hem de büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya olan İstanbul halkının geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak bir çözüm reçetesi olarak hazırlanmaktadır." dedi.

'Ulusal Risk Kalkanı Modeli' hangi kurullardan oluşuyor?

Türkiye'nin tamamına direnç katma amacıyla hayata geçirilen Ulusal Risk Kalkanı Modeli, 158 bilim insanından/ uzmanından oluşturuldu. Oluşturulan kurullarda jeolojiden jeofiziğe, şehir bölge planlamadan inşaat mühendisliğine,mimarlıktan tarihe, hukuktan sosyolojiye, iktisattan afet yönetimine kadar birçok alanda bilim insanına yer verildi. Yer verilen kurul başlıkları ise şu şekilde açıklandı:

1. Destek Hizmetleri ve Sosyal Politikalar Kurulu
2. Deprem ve Yer Bilimleri Kurulu
3. Hasar Tespit Kurulu
4. Enkaz ve Atık Yönetimi Kurulu
5. Şehirleri İnşa ve İhya Kurulu
6. Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Kurulu
7. Mekânsal Planlama Kurulu
8. Yeni Yapı Teknolojileri Kurulu
9. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Şehirler Kurulu
10. İklim Dostu Yeşil Dönüşüm Kurulu
11. Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu
12. Tarihi ve Kültürel Miras Kurulu
13. Kriz Yönetimi ve İletişim Kurulu

Haber: YAREN BAL