Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr.Aytaç Akın son günlerde yaşanan yoğun kar yağışı ve peşinden soğuk havaların oluşturduğu hastalıklarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr.Akın ayrıca vatandaşları ve esnafları da sohbet esnasında sağlık konusunda aydınlatıyor.

Dr.Akın,’’Kış mevsimine hızlı girdiğimiz şu günlerde üst solunum yolları enfeksiyonlarında önemli bir artış gözlenmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonunda en çok etkin olan faktörler, virüslerdir.

Ayrıca, virüslerin zayıf düşürdüğü bünyelerde, diğer bakteri enfeksiyonları eklenebilir.

En çok bildiğimiz, nezle, grip, daha sonra bunların neden olabileceği sinüzitler, bademcik iltihapları, orta kulak iltihapları, larenjitler, giderek aşağıya doğru Akciğerlere yayılım gösterir.

Bulunduğumuz kış mevsimi bulaşmada önemli bir rol oynar.

Soğuk hava aslında mikropların aktivitesini zayıflatır fakat kapalı mekanlarda bulunulması, herkesin bir arada olması, enfeksiyonu olan bir kişinin diğerlerine de enfeksiyonu bulaştırmasına neden olur.

Ayrıca havalandırmalar, sigara içilmiş kapalı ortamlarda, toplu taşıma araçlarının daha sık kullanılması enfeksiyonun yayılmasını kolaylaştırır.

Bir tür virüsün (influenza virüsü), solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu başkalarına geçen, bulaşıcı bir hastalıktır.

Virüs, vücuda girdikten ortalama bir gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar.

Yerleştiği yerde çoğalmaya başlar. Daha sonra kan yoluyla başka bölgelere yayılır ve bütün vücudu etkiler.

Her sene en az  bir ay grip salgını ortaya çıkar.

Her yüz kişiden en az 10′u bu hastalığa yakalanmaktadır. Sağlıklı kişilerde, 7 - 10 gün içinde hastalık iyileşir; fakat bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve kronik hastalığı olanlarda tehlikeli seviyelere ulaşabilir.

Çok kolay ve hızlı bulaşan bir enfeksiyondur.

Kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüs su damlacıkları halinde havada yayılır.

Aynı ortamda bulunan kişilerin bu havayı solumasıyla, virüs burundan solunum yollarına girer ve buraya yerleşir. Böylece sağlıklı kişi de bu enfeksiyonla tanışmış olur.

Bu virüsün az bir miktarı bile gribe yol açabilir.

Vücuda girdikten sonra çabuk yayılır.’’dedi.



 

Editör: TE Bilisim