İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta TBMM’de, Havza/Bekdiğin OSB’ye verilmek istenen mera alanlarını dile getirdi.

Meralar heba ediliyor

Türkiye’de meraların heba edildiğine vurgu yapan Usta, “büyükşehirlerde bütünşehir yasasından sonra meraların satılıyor, çarçur ediliyor” dedi.

Hayvancılığın önemine ve Türkiye’deki et fiyatlarının yüksekliğine değinen Usta, mera alanlarının bu konulardaki kıymetine vurgu yaptı.

 İTİRAZLARA RAĞMEN OSB’YE VERİLDİ

2006 yılında Havza/Bekdiğin OSB’nin yapılışında köylülerin yaklaşık 1.100 dekarlık alanı verdiklerinin altını çizen Usta, “maalesef 2022 yılında il mera komisyonundan, bütün itirazlara rağmen, oy çoğunluğuyla, yaklaşık 1.694 dekarlık mera alanının daha OSB’ye katılmasına ilişkin karar çıktı” dedi.

Bu kararın siyasi bir yanlış olduğunu söyleyen Usta, “siyasi karar” dedi.

BURADA GÖZÜ DÖNMÜŞLÜK VAR

Sonrasında konunun Tarım ve Orman Bakanlığına geldiğini ifade eden Usta, “bakanlık tahsis değişikliğinin uygun olmadığına ilişkin bir yazı gönderdi fakat talepler sürdü” dedi.

2023 yılı içerisinde 8.297 dekar meranın tahsis amacı değişikliği kararının oy çokluğuyla kabul edildiğine vurgu yapan Usta, “Tarım Bakanlığı "Tekrar değerlendirilsin." diye bunu 2. kez gönderdi, bunun üzerine 3.088 dekarlık bir meranın tekrar OSB’ye tahsis edilmesi konusunda il mera komisyonundan bir karar daha çıktı.”

Usta: “Biz gözü dönmüşlük var”

Usta: “Tarım Bakanlığına tekrar geldi, Tarım Bakanlığının nasıl bir karar vereceğini bekliyoruz.”

İNSANLARIN GELİRİ DÜŞECEK

 Bölgede ciddi bir hayvan popülasyonun olduğuna değinen Usta, “buradaki insanların gelirinde ciddi bir düşüş olacak” dedi.

2014-2017 yılları arasında buraya ciddi yatırımların yapıldığını söyleyen Usta, “mera ıslah projesi uygulandı, bu kapsamda yaklaşık 2 bin ton taş buradan toplandı, etraf tel çitlerle çevrildi, suluklar inşa edildi, gübrelemeler yapıldı, köylülere yem bitkisi tohumu dağıtıldı. Yani şimdi bu kadar yapılan yatırım... Şu ciddiyetsizliği ve plansızlığı görüyor musunuz?”

OSB’YE KARŞI DEĞİLİZ, DAHA UYGUN ALANLAR VAR

Usta: Oradaki hiçbir vatandaş da biz de OSB'ye karşı değiliz, OSB'nin genişletilmesi lazım ancak orada daha uygun alanlar var, mera olmayan ve tarım amaçlı kullanılmayan alanlar var. Bu genişlemenin o bölgelere doğru yapılması bir zarurettir.”

Usta: Dolayısıyla ben Hükûmeti ve Bakanlığı, Tarım Bakanlığını bu konuda uyarıyorum. Lütfen, bu ülkede, sadece Samsun da değil, mera alanlarını heba etmeyelim ve burada insanların geçimlerini sağlayacak hayvancılık yapmasının önünde engel olmayalım.
   

Kaynak: Haber Merkezi