Prof. Dr. Sünbül, antibiyotiklerin doğru kullanılmadığında dirençli bakterilerin gelişimine yol açtığını ve bunun büyük bir küresel sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

“Uygunsuz Antibiyotik Kullanımında İlk Sıradayız”

Antibiyotiklerin yalnızca bakterilere karşı etkili olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sünbül, soğuk algınlığı ve grip gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının hiçbir faydası olmadığını söyledi:

“Maalesef ülkemiz, antibiyotiklerin uygunsuz kullanımında OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin gelişme riskini artırıyor. Bu durum, hastalıkların daha zor tedavi edilmesine yol açabilir.”

“Ateş Düşürücü Olarak Antibiyotik Kullanılmamalı”

Antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak kullanılmaması gerektiğini belirten Sünbül, şunları ekledi:

“Mevsimsel viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin kullanımı yaygın bir hata. Antibiyotikler, bu tür enfeksiyonlarda fayda sağlamadığı gibi vücudun doğal koruyucu florasını da bozarak dirençli bakterilerin yerleşmesine yol açabilir.”

Antibiyotik Yan Etkilerine Dikkat

Antibiyotiklerin hayat kurtarıcı etkisinin yanında ciddi yan etkilerinin de bulunduğunu ifade eden Sünbül, bunların bazılarını şu şekilde sıraladı:

  • Bulantı, kusma, ishal, ciltte döküntü gibi hafif yan etkiler,
  • Alerjik şok, kemik iliği baskılanması gibi nadir ve ciddi reaksiyonlar,
  • Karaciğer ve böbreklere zarar verme riski,
  • Tansiyon, kalp ve psikiyatrik ilaçlarla uyumsuzluk.

“Dirençli Bakteriler 1 Milyon Can Alıyor”

Antibiyotik direncine karşı uyarılarda bulunan Sünbül, her yıl dünya genelinde 1 milyona yakın kişinin dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardan hayatını kaybettiğini söyledi. Bu durumun devam etmesi halinde 2050 yılına kadar ölümlerin 10 milyona ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Antibiyotiklerin Doğru Kullanımı İçin Tavsiyeler

  1. Antibiyotikler yalnızca doktor reçetesiyle alınmalı.
  2. Tedavi, doktorun belirttiği süre boyunca ve doğru dozda uygulanmalı.
  3. Ateş düşürücü amaçla antibiyotik kullanılmamalı.
  4. Arkadaş veya komşu tavsiyesiyle antibiyotik kullanılmamalı.

“Yeni Antibiyotik Geliştirme Azalıyor”

Antibiyotik geliştirme süreçlerinin uzun ve maliyetli olduğunu belirten Prof. Dr. Sünbül, mevcut antibiyotiklerin yerinde ve dikkatli kullanımının giderek daha kritik hale geldiğini ifade etti. Yanlış kullanımın yaygınlaşması durumunda basit enfeksiyonların bile tedavi edilemez hale geleceği uyarısında bulundu.

“Akılcı Kullanım Hayat Kurtarır”

Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Sünbül, sözlerini şöyle tamamladı:

“Antibiyotikler akılcı kullanıldığında hayat kurtarır. Ancak yanlış ve gereksiz kullanım, tedavi edilemeyen enfeksiyonlar ve daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamıza neden olabilir.”

İşte Gençlerin Sessiz Krizi: Sosyal Anksiyete İşte Gençlerin Sessiz Krizi: Sosyal Anksiyete
Kaynak: iha