Yakın dönemde düşüş yaşayan altın piyasası hakkında değerlendirmeler yapan Samsun Kuyumcular Odası  Başkanı Ekonomist Dr. Salih Özman Kızılırmak gazetesi muhabiri Yaren Bal'a özel açıklamalarda bulundu.

Dr. Özman, Hristiyan aleminin cuma günü Paskalya tatiline girmesi ve bundan dolayı yurt dışı piyasalarının kapandığını dile getirerek altın fiyatlarının nereye doğru gideceğini bilemediklerini ifade etti. Bununla birlikte piyasada ki altın fiyatlarının aralıklarını da açıklayarak: "Altın bin 950 dolarla 2 bin 20 dolar arasında geziniyor.Dar bir bantı var şu anda.Çünkü, daha önce 150 dolarlık bir bantta dolaşıyordu. Bin 850 ile 2 bin dolar arasında seyrediyordu. Şu anda bin 950 dolar civarında seyrediyor ki bu fiyatlardan altın alınır mı? Artık bundan sonra altının fiyat düşme ihtimali yok diye görüyorum. Dolayısıyla altın alınabilir. Dünyada da bütün merkez bankaları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'da dahil olmak üzere Çin Merkez Bankası, Hindistan Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Rusya Merkez Bankası hepsi altın rezervlerini altınını arttırmak için dünyadan altın talep ediyor. Ve bütün dünyada yaşanılan bir enflasyon var. Dolayısıyla ne kadar durgunluk olursa olsun, bütün dünyada emtia fiyatları artarken altının artmaması söz konusu değil." dedi.

Altının düşme ihtimali yok

Altının piyasasının bundan sonra düşme ihtimalinin olmadığını ve bu saatten sonra yükselme noktasında ise 'Nereye kadar yükselir?'sorusunun düşünülmesi gerektiğini vurgulan Dr. Özman: "Şimdi bakıldığı zaman altının düşme ihtimali yok. Yükselme noktasında ise 'Nereye kadar yükselir?'. Tahminde bulunulması gereken nokta bu aslında.Çünkü düşmeyeceği noktasında bir kanaat var. Artık altın düşmeyecek ama nereye kadar yükselir, bunun nereye kadar yükseleceğini de dünya ekonomisinin durumu belli edecek. İşte Amerika'da enflasyonla mücadelemiz bitti, faiz arttırmayacağız, geri düşürebiliriz derken sonuna kadar en az iki sefer daha faiz artışından bahsediyor. Avrupa Merkez Bankası enflasyonla mücadeleye devam edeceğiz, işin sonuna gelmedik deyip faiz artışına devam ediyor. Yani dünya ekonomisindeki belirsizlikte çok önemli miktarda devam ediyor. İşte Rusya'daki savaş. Belki Rusya Ukrayna savaşı kanıksandı artık çok haber olmuyor; ama orada da bir olumsuzluk var. Bir savaş durumu söz konusu. O savaş ne kadar şiddetlenir, ne kadar diğer ülkeleri içine alır o da bilinmiyor." dedi.

Yatırımcılar şu anda altın alabilirler

Dr. Özman gidişatın dünyada ki belirsizliklere göre yön bulacağını ve altının güvenli bir liman özellikle de  uzun vadede kesinlikle kazandıran bir yatırım olduğunu da belirterek kaybedilme ihtimalinin olmadığını ifade etti. Sözlerinin devamın da altını çizdiği noktaları da : "Şunu net olarak söyleyebilirim ki dünyada altın fiyatlarının düşme ihtimali de yok artık ve dolayısıyla bizim gibi döviz açığı olan dövize ihtiyacı olan ülkelerde zaten döviz TL, yani milli paranın değer kaybetmesinden yabancı paraların değer artışından kaynaklanan bir artış da söz konusu. Dolayısıyla baktığınız zaman muhakkak ki dolar kuru da mutedil de olsa hızlı da olsa bir artış devam edecektir. Buna bağlı olarak da altın fiyatlarının maliyet unsuru olarak arttıracaktır ve dolayısıyla bence yatırımcılar şu anda altın alabilirler. Akıllıca bir yatırım olur." açıklamasını yaparak iletti.

YAREN BAL