Seçmenler, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oy kullanırken, oylarının hangi durumlarda geçersiz sayılacağını merak ediyorlar. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yarınki seçimde oyların hangi durumlarda geçersiz sayılacağı konusunda seçmenlere uyarıda bulundu.

YSK, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimiyle ilgili seçmenleri 'Nerede ve nasıl oy kullanacağım', 'Görme engelli seçmenler için oy kullanma şablonu', 'Oyları geçersiz kılan durumlar', 'Seçim güvenilirliği ve şeffaflık', 'Seçim sonuçlarının ilanı' başlıklı videolarla uyararak bilgilendirdi.

Oyları geçersiz kılan durumlar' başlıklı videoda, oy kullanma işlemi sırasında 'evet', 'tercih' mührünün basılmaması, birden fazla ittifaka, siyasi partiye veya adaya oy verilmesi, oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılması, oy pusulasının belirgin bir şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkması gibi durumlarda oyun geçersiz sayılacağı belirtildi.

YSK uyardı: Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılacak

“Seçim güvenilirliği ve şeffaflık”

'Seçim güvenilirliği ve şeffaflık' başlıklı videoda, oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesi sürecinde 7 kişilik sandık kurulunun 5 üyesinin, ilgili ilçede en yüksek oy alan siyasi partiler tarafından belirlendiği ve sandık kurulu tarafından tutanak altına alındığı ifade edildi. Ayrıca, tutanak örneğinin siyasi partilere verildiği ve tutanağın halkın görebileceği bir yerde asıldığı vurgulandı. Oyların Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) girilmesi ve birleştirilmesinin ise ilçe seçim kurullarında siyasi parti temsilcilerinin denetiminde gerçekleştiği belirtildi. SEÇSİS'e girilen verilerin YSK'ya iletilerek aynı anda seçime katılan siyasi partilerle paylaşıldığı ifade edildi.

'Seçim sonuçlarının ilanı' başlıklı videoda ise, sandık kurulu tarafından imzalı ve mühürlü olarak düzenlenen sandık sonuç tutanağının bir kopyasının sandık yerinde asıldığı, diğer kopyalarının ise sandık kurulunda görev yapan siyasi parti üyelerine ve gözlemcilere verildiği belirtildi. Sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesinin ardından ilçe ve il birleştirme tutanaklarının siyasi parti temsilcilerinin denetiminde hazırlandığı ve aynı anda siyasi partilerle paylaşıldığı vurgulandı. Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından tüm sandık sonuçları ve ıslak imzalı tutanakların YSK'nın internet sitesinde halkın erişimine açıldığı vurgulandı.