Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Samsun'da geçtiğimiz haftalarda üst üste meydana gelen sel felaketlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayzat, "Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun ilimiz ve ilçelerinde rantiyeciliğin ön planda olması ve çarpık yapılaşmanın sonucunda yaşam için olmazsa olmazımız toprağımızı, suyumuzu ve dahi soluduğumuz havayı koruyamaz duruma gelmiş bulunmaktayız" dedi.

"DSİ yapılara izin vermedi!"

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından birçok akarsu yatağının yol haline getirilip, kapalı menfezler ile suların tahliye edilmeye çalışıldığını ileri süren Bayzat, "DSİ ile yapılan yazışmalarda kesinlikle bu yapılara izin verilmediği de görülmektedir. Ancak Büyükşehir Belediyesi şehirde yaşanan taşkın ve sel felaketlerini yok sayarak, DSİ tarafından taşkın sahasında kalan Kürtün deresinin imara açılması için harekete geçmiştir. Yaklaşık 20 bin nüfusun taşkın sahasında yerleşimi planlanmaktadır" diye konuştu.

"Tarım arazileri imara açılmıştır"

Büyükşehir yasasının çıkmasından sonra tarım arazilerinin imara açılıp çarpık yerleşmenin yapıldığını söyleyen Bayzat, "Ziraat Mühendisleri Odası olarak verdiğimiz hukuk mücadelesine rağmen Çarşamba Ovasının sol sahili neredeyse tamamen imara açılmış durumdadır. Kalan araziler de ise bu Bölgede yapılan BES, doğal gaz çevrim santralleri, Azot ile Bakır işletmelerin yarattığı kirliliğin yanı sıra sanayi tesislerine ait faaliyet nedeniyle verim ve kalite düşmüştür" dedi. 

"Taşkınlara zemin hazırlamaktadır"

"Terme ve Salıpazarı gibi yüksek eğimlere sahip kesimlerde doğal ormanların kesilerek yaklaşık bin 200 metre kotuna kadar fındık ziraatına geçilmesi sonucunda, yağışın kısa sürede büyük oranda akışa geçmesi taşkınların artışında önemli etken olmuştur" diyen Bayzat, "Dağınık yerleşim yerlerine ulaşım için yeni yol yapım ve bakım çalışmaları esnasında yol kazılarından çıkan malzemelerin dere yataklarına atılması zaten yetersiz olan menfezlerin dolmasına ve taşkınlara da zemin hazırlamaktadır" şeklinde konuştu

"Caydırıcı cezai işlemler uygulanmalı!"

ZMO Şube Başkanı Bayzat, son olarak yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: "Yasalara ve mevzuatlara uymayan müdahale, yapı ve hidrolik akışa engel olan etkilerin hızlı bir şekilde kaldırılması gerekiyor. Caydırıcı cezai işlemlerin (özellikle DSİ’nin cezai yetkisi yok) uygulamaya konulması gerekiyor. Konusunda uzman, liyakat sahibi kadroların iş başında olması gerekiyor. Müdahaleler sonucunda oluşan zararların sebebiyet verenlerden alınması gerekiyor. Siyasi ve yerel yönetimlerin gsorumluluğu dışındaki alanlarda karar verici olmaması, siyasi baskıların memurlar üzerinden kaldırılması gerekiyor. Kurumların hatalı uygulamalarına karşın açılan idari soruşturmalarda ve mahkemelerde iç denetim veya bilirkişi heyetlerinin baskı altına alınmaksızın özgürce denetim yapabilmeleri gerekiyor. Özellikle bilirkişilik müessesesinin yeniden dizayn edilmesi ve vatandaşların yüksek miktarlarda bilirkişi masrafı ödemesine karşın idari yardımların artırılması gerekiyor."

Ercan ÜSLÜ