"Fiyat İstikrarı ile Refaha Katkı Sağlayacağız"
Karahan, Merkez Bankası olarak reel sektörle güçlü bir iletişim içinde olduklarını belirterek, “Firma ve sektör temsilcileriyle yaptığımız görüşmeler sayesinde sahadan izlenimler ediniyoruz. Toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz” dedi.
Dezenflasyon sürecinin devam edeceğini ve fiyat istikrarıyla öngörülebilirliğin artacağını vurgulayan Karahan, "Bu durum, yatırım, üretim ve tüketim kararlarının daha uzun vadeli bir bakış açısıyla alınmasını sağlayacak" diye konuştu.
"Yıl Sonunda Enflasyon %44’e, 2025 Sonunda %21’e İnecek"
Tüketici enflasyonunun Ekim ayında %48,6’ya gerilediğini hatırlatan Karahan, "Yıl sonunda enflasyonun %44’e düşmesini bekliyoruz. Yaz aylarında baz etkisiyle hızla düşen enflasyon, önümüzdeki dönemde aylık iyileşmelerle düşmeye devam edecek. 2025 yılı sonunda ise enflasyonu %21’e indirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Karahan, bu hedefe ulaşmak için para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ve bu duruşun enflasyon beklentilerinde de iyileşme sağlayacağını belirtti.
"Türk Lirası Varlıklarına Güven Artıyor"
Karahan, KKM (Kur Korumalı Mevduat) bakiyelerinin azalmasına yönelik adımlarla Türk lirasına olan güvenin arttığını ifade ederek, “2023 Ağustos’ta 140 milyar doların üzerine çıkan KKM hesapları, Kasım ayı ortasında 38 milyar dolara geriledi. Bu azalma, Türk lirası mevduat payını %32’den %58’e yükseltti” dedi.
Rezervlerde Güçlü Artış
Merkez Bankası rezervlerine ilişkin de bilgiler paylaşan Karahan, “26 Mayıs 2023 ile 22 Kasım 2024 arasında brüt rezervlerimiz 58,2 milyar dolar artarak 156 milyar doları aştı. Swap hariç net rezervlerimiz ise aynı dönemde 102,3 milyar dolar iyileşti” diyerek sözlerini tamamladı.