Geçen haftaki yazımda algının öneminden, hafıza ve zeka ile farkından bahsetmiştim. Şimdi de biraz algımızı nasıl geliştirebiliriz ona bir bakalım. Her şeyin başı sağlık olduğu gibi burada da sağlıklı yaşam başrolde tabii ki

Sağlıklı beslenin. Özellikle damar sağlığına iyi gelen yiyecekler ki bunlar hiç şaşmaz her hücrenize iyi gelecektir. Akdeniz diyetini tercih edin. Bol salata, sebze, balık, meyve, zeytinyağlı yiyecekler tercih edin. Kötü yağlardan özellikle trans yağlardan uzak durun. Paketlenmiş, raf ömrü uzun, durmuş, beklemiş gıdaları tüketmeyin. Mümkün olduğunca doğal ve taze yiyeceklerle beslenin. Omega 3’ten zengin beslenmek önemli. Bildiğiniz gibi Omega 3 en çok ton balığı, somon, uskumru, ringa, alabalık ve sardunya gibi balıklarda bulunur. Aynı zamanda keten tohumu, çörek otu, chia tohumu, ceviz, avokado, soya ve semiz otu gibi yeşil yapraklı sebzelerde de Omega 3 vardır. Uzmanlar kakaonun antioksidan etkisinin beyne iyi geldiğini bu nedenle özellikle kakao oranı yüksek bitter çikolatayı tüketebileceğimizi söylüyor. Tabii bu güzel ve tatlı yiyeceği tüketirken içerdiği şekerin olumsuz etkilerini, verdiği kalorinin fazladan kilo olarak kalabileceğini iyi hesap etmek gerekir. Aynı şekilde kahvenin de beyni uyanık tutmada olumlu etkisi olduğu söyleniyor. Ancak bu uyanıklık bedeli uyku kaçırmak ise tam tersi beyne olumsuz etkisi de olabilir. Ayrıca kahvenin içerdiği kafein nedeniyle kalpte çarpıntı yapabileceği, bir takım aritmileri tetikleyebileceği, tansiyonu yükseltebileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle tüketildiği saat ve miktar çok önemlidir.

Aktif olun. Hareketli olun. İlle de bir spor dalı ile uğraşıyor olmanız gerekmez. Ben hep hastalarıma hava şartları izin verdiği ölçüde açık havada yürüyüşü öneriyorum. Bu hem kalp damar sağlığı için iyi, hem de ruh salığı için. Açık havada özellikle doğa ile iç içe yapılan bir yürüyüş insanı sakinleştirir. En kuvvetli uyku ilacından bile daha iyidir. Güzel uyumasını sağlar. Yürüyüş esnasında dolaşım daha aktiftir. Kasların çalışması da damarlara masaj etkisi gösterip dolaşımı aktifleştirir. Beyne giden oksijen artar. Uykunuza dikkat edin. Uyku  vücudumuzun dinlenmesi kadar beynimizin de dinlenmesi, kendisini toparlayıp yeni güne hazırlaması için gereklidir. Öğrendiklerimizin aklımızda kalması ve beynimizin tam kapasite ile çalışması için ortalama 8 saat kaliteli bir uykuya ihtiyacı vardır. Uykusuz kaldığımızda dikkatimizi toparlamakta güçlük çekeriz. Algımızın tam olabilmesi için iyi bir şekilde dinlenmiş olmamız da gerekir. İsteğe göre klasik müzik dinlemek, meditasyon yapmak da beyni dinlendiren faaliyetler arasında sayılır.

Beyin jimnastiği yapın. İşleyen demir ışıldar misali beynimizin de jimnastiğe ihtiyacı vardır. Hafıza ve zeka oyunları oynayın. Bilmeceler, bulmacalar çözün. İşitme ve görme yeteneğinizi geliştirecek oyunlar oynayın. Etrafınızdaki detayları aklınızda tutmaya çalışın. Unutmayın ajanlar da böyle yetiştirilir.

Yeni bilgiler beceriler öğrenin.  Yeni bir lisan ya da bir müzik aleti çalmayı öğrenin. El becerisi gerektiren yeni bir uğraş edinin.

Nedenini sorgulamadan karar vermeyin. Algınızla ilgili en önemli konu budur. Neden böyle algıladığınızı iyi sorgularsanız etki altında da kalmazsınız.