Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünkü komisyon toplantısında, 'Batı Çevre Yolu' etrafında kullanım kararlarının belirlenmesine ilişkin ilave nazım uygulama imar planı değişikliği tekllifi görüşüldü. 

"Atakum Belediyesinin hakkı gasp ediliyor"

Teklif hakkında söz alan CHP Grup Başkanvekili Hasan İpek, planlamanın ranta dönük olduğunu ileri sürdü. İnsan hayatının hiçe sayıldığını ifade eden İpek, dere yataklarının imara açıldığını söyledi.

Öte yandan planlama kapsamında Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı olarak 16 parsel ve toplam 63 bin 530 metrekare yer ayrıldığını dile getiren İpek, "Atakum Belediyesi için ayrılan bir hizmet alanı yok. Buradaki yolların çoğu baktığınız zaman 14 metrenin altında. Atakum Belediyesi buradaki yolları açacak. Ancak yoldan elde edilen yerler Büyükşehirin olacak. Böyle bir mantık olamaz. Bu Atakum Belediyesinin hakkını gasp etmeye benzer" dedi.  

"Dere yatakları park alanı olarak belinlenmiş"

Planlama yapılırken Atakum Belediyesinin görüşü alınmadığını, ilgili kurum görüşlerinin ise eksik olduğuna dikkat çeken İpek, "Dere yataları park alanı olarak belirlenmiş. Bu alanlarda dere, taşkın ve kanal sahaları dikkate alınmamış. Bu şu anlama geliyor; işte biz bu alanları park alanı yapalım. Daha güzel yerleri belediye hizmet alanı yapalım. Sonrasında biz buraları konut alanına dönüştürür, satarız. Ranta dönük bir plan olmuş" ifadelerini kullandı.

Proje alanı toplam 34 milyon metrekare

Projenin 34 milyon metrekarede uygulandığının altını çizen İpek, son olarak şunları söyledi: "Bu kadar büyük bir proje alanını imara açıyoruz. Ancak bu kadar kötü bir planlama olamaz. Artık Samsun'da sürekli yağmur yağıyor. Yağış rejimi değişti. Dere yatakları imara açılmış. Yeşil alan bırakmadan beton yapıyor. Açıkçası ben bu planlamayı içime sindiremiyorum."

"Belediye 'bu seçimi nasıl geçiririz' derdinde!"

Ardından söz isteyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Ayhan Ayvaz ise, Hasan İpek'in açıklamalarının tamamına katıldığını belirterek, "Burada seçimi atlatmaya yönelik, vatandaşa sözler verilmiş gibi. Bunu rant anlamında söylemiyorum, imar planı anlamında diyorum. Vatandaşa sözler verilmiş. Vatandaş buraya yatırım yapacak. Ve belediye 'bu seçimi nasıl geçiririz' derdinde diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

Daha sonra komisyonda oylanan ilgili teklif, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin ret oylarına karşı oy çokluğu ile kabul edildi. Teklif, cuma günkü meclis toplantısında karara bağlanacak. 

Ercan ÜSLÜ