Atakum Belediyesi eylül ayı meclis toplantısı Av. Cemil Deveci Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının gündemini, geçen ay reddedilen 'ek bütçe' teklifi oluşturdu.

Başkan Deveci, geçen ay reddedilen teklifi, bu ay ki toplantıda tekrar gündeme aldı. Belediye bütçelerinin reddedilemez olduğunu ifade eden Deveci, danıştayın bu yönde emsal kararlar aldığını söyledi. 

"Ek bütçe değil dayatma bütçesi"

Deveci'nin, teklifi bugünkü toplantıda oylayacağını söylemesi üzerine söz alan AK Parti'li meclis üyesi Süleyman Sezen, "Peki bu teklifin komisyonda görüşülmesine neden karşısınız? Belki bu teklifin değiştirilmesini isteyeceğiz. Bunu meclise neden dayatıyorsunuz! Bu o zaman ek bütçe olmuyor. Dayatma bütçesi oluyor. Buraya reddedilen teklifi ikinci kez getiriyorsunuz. Ve görüşülmeden oylanmasını istiyorsunuz. Emsal danıştay kararları var diyorsunuz. Ancak ortada bir karar yok. Komisyonda gerekli kalemleri yeniden düzenleyerek oylamaya getirilmesini talep ediyorum" diye konuştu.

Deveci: "Tamam dediğini yapacağım"

Bunun üzerine tekrar söz alan Deveci, "Ben getirmiyorum. Kanun getiriyor. İki yıldır tüm Türkiye'de belediyeler ek bütçe teklifi getiriyor. Bu durum olağanüstü koşullar gereği yaşanıyor. Bu bütçe geçen yıl ağustos ayında belirlenen ve öngörülemeyen bir bütçedir. Bir yılda 7 kat artış oldu. Tamam dediğinizi yapacağım. Meclise bir şeyi dayatmıyorum" ifadelerini kullandı. 

Alınmış emsal kararları talep etti 

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel de, emsal danıştay kararlarını talep etti. Certel, "Atakum Belediyesi'nden önce aynı durum yaşanmıştır. Ek bütçe reddedilmiştir. İdarenin başı olan belediye başkanı dava açmıştır. Danıştay'da da kazanmıştır. Ek bütçe de bütçe gibi reddedilemez denilmiştir. Böyle bir emsal danıştay kararı var mı? Varsa meclis üyelerinin bu konuda bilgilendirilmesini talep ediyorum" dedi. 

"Ek bütçe normal bütçe değildir"

Konu hakkında ayrıca Atakum Belediyesi İYİ Parti meclis üyesi Dr. Ayhan Ayvaz da söz aldı. Ayvaz, belediye kanununun 62. maddesini meclise okuyarak, şunları kaydetti: "Belediye kanununun 62. maddesinde aynen şöyle bir ibare var: 'Ek bütçe normal bütçe değildir. Zaten kabul edilmiş bütçeye ödenek ilave edilmesidir. Bütçe, ödenekler azaltılarak veya artırılarak veya da aynen kabul edilmek durumundadır. Ek bütçede ödenek artırma söz konusudur. Dolayısıyla meclis bunu kabul veya reddedebilir' denilmektedir."

Daha sonra mecliste oylanan teklif, oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi. Komisyon toplantısı yarın sabah saat 10.00'da Atakum Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirilecek.

Ercan ÜSLÜ