Atakum Haberleri - Geçtiğimiz günlerde 'Atakum bisiklet yolunda güvenlik zafiyeti' başlığıyla yayınladığımız haberde, bisiklet yolundaki kural ihlallerini ve güvenlik zafiyetini gözler önüne sermiştik. Bunun üzerine harekete geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP grubu, konuyla ilgili bir önerge hazırlayarak bugünkü toplantıda meclisin gündemine alınmasını teklif edecek.

"Belediye Meclisi'nde yönetmelik hazırlansın" teklifi

CHP'li meclis üyeleri Hasan İpek ve Emre Taha Özyar'ın meclis başkanlığına sunacağı önergede, bisiklet yolunda emniyet tedbirlerinin alınmasına dair Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yeni bir yönetmelik hazırlanması teklifi yer alıyor. 

Yönetmelik hazırlanmasının gerekçeleri 

CHP Grubu, hazırladığı önergede, bisiklet yolundaki eksiklikleri ise şu şekilde belirtiyor:

  • Atakum sahilindeki bisiklet yolu, son yıllarda nüfusun, ulaşım yoğunluğunun, bisiklet ve scooter kullanımının artması,  sonucu güvensiz hale gelmiştir. 
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Bisiklet Yönetmeliğine göre, bisiklet yollarında 25 km. saat azami hız yapabilen elektrikli bisikletler ve scooter’lar kullanılabiliyor. Ancak burada yasak olmasına rağmen plakalı motosikletlerde kullanılmakta ve hız sınırlarına uymamaktadırlar.
  • Küçük yaştaki çocukların scooter kullandıkları hatta iki kişi olarak kullandıkları da sıkça görülmektedir.
  • Bisiklet yolu, araç park yeri ile yaya yolu arasında olduğu için araçtan inen vatandaşlarımızda yaya yoluna geçerken tehlike arz etmektedirler.
  • Zemindeki renk boyaları ve zemin uyarı işaretleri çoğu yerde silinmiş durumdadır.
  • Bu kaos ortamının giderilmesi, kaza ve yaralanmalara engel olunması amacıyla araç park yerlerinin karşısına uyarı levhaları konması, zabıta kontrol noktalarından gerekli takiplerin etkin bir şekilde yapılabilmesi için konunun Büyükşehir Belediye Meclisince görüşülerek bu konuda bir yönetmenlik hazırlanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Ercan ÜSLÜ