Atakum Belediyesi'nin bu ay ki meclis toplantısında, ilçede yeni yerleşim yerlerinde yaşanan doğalgaz sorunu gündeme alındı. AK Parti'li meclis üyesi Süleyman Sezen'in meclise sunduğu soru önergesinde, vatandaşların evlerine yeni hat bağlanmasıyla ilgili mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Sezen, "Belediyemiz ile Samgaz arasında bir protokol olmadığı için vatandaş yeni bir yerleşim yerinden ev satın almış ama Samgaz buraya hat bağlamadığı için mağduriyet yaşanıyor. Diğer çoğu ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi Samgaz ile protokol hazırlayarak bu sorunu çözdü. Atakum'da neden çözülmüyor?" diye sordu. 

"Samgaz Aykome Yönetmeliği'ni kabul etmiyor"

Ardından söz isteyen CHP'li Meclis üyesi Hasan İpek, "Atakum ilçesi sınırları içinde altyapı çalışması yapan diğer birçok kurum Aykome yönetmeliğine göre hareket ediyor. Ancak ne hikmetse Cengiz Holding'e bağlı Samgaz Aykome Yönetmeliği'ni kabul etmiyor" dedi. 

İpek, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurumların altyapı çalışmalarına yönelik Aykome Yönetmeliği çıkartıldığını hatırlatarak, "Bu yönetmeliğe göre 1 metreden az kazılar, 1 metre sayılıyor. Yani siz 10 santimlik bir alan kazsanız bile Aykome bunu 1 metre olarak kabul ediyor. Ücret tarifesi de böyle belirleniyor. Samgaz ise, 'İşte ben 50 santimlik kazı yaptım. onun üzerinden ödeme yaparım' diyor. Ve burada da anlaşmazlık çıkıyor" bilgisini paylaştı.

"Çok büyük bir kamu zararı var" 

Ardından konuya açıklık getirmek üzere Atakum Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Yusuf Yalnız, kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Yalnız şunları kaydetti: Biz daha önce Samgaz ile yapılan protokolü kanuna aykırı olduğu için iptal ettik. Ve mevcut Aykome Yönetmeliği üzerinden bir protokol sağladık. Dokuz aylık kazı bedeli olarak belediyemizin çıkardığı bedel 3 milyon 980 TL iken, mevcut geçerli olmayan protokolü  dayanak tutarak bize gösteren Samgaz'ın bize ödemek istediği miktar 168 bin TL idi. Bu decede büyük bir kamu zararı vardır. İlçemizde alt yapı çalışmaları sürdüren diğer tüm kurumlar aynı protokole tabi iken, neden Samgaz'a ayrıcalık tanınsın."

Önergenin, belediye meclis üyeleri ve ilgili kurum yetkilileri ile bir araya gelinerek görüşülmesi ve bir çözüm kararı alınması yönünde karara bağlandı. 

Ercan ÜSLÜ