Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Kültür ve Sanat Merkezi'nin açılışına katıldı. İstiklal Caddesi üzerindeki tarihi yapı olan eski Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi ve Turizm Lisesi binalarında kurulan merkezi ziyaret eden Bakan Özer, burada yaptığı konuşmasında, “Tarihi binaların içerisinde, vatandaşların yaşadığı kalp atışlarının olduğu mekanlara dönüştürmek. Bununda en güzelini bugün yaşıyoruz bu bina Türkiye'deki özel bir durum. Bu da Samsun’a nasip oldu. Bu Türkiye'de bir ilk. Bu güzel yapıyı Samsun’a kazandırmış olduk" dedi.

Bakan Özer, eğitim alanında son 20 yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Samsun’da olmaktan mutlu olduğunu dile getiren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Bakanımız Mehmet Muş'da Samsun’da. Gerçekten çok hızlı bir şekilde ülkemizin ticari kapasitesinin artmasındaki engelleri birer birer aşan kıymetli bakanımızın bulunmuş olduğu şehirde bir açılış yapmak bana ayrı bir keyif veriyor. Ben inanıyorum ki bakanımla Samsun çok büyük bir ekonomik kalkınmaya, sadece ekonomik anlamda da değil, üretimde, kültürde, sanatta, diğer alanlarda da çok büyük bir hamleye tanıklık edecek. Biz de Ordu’dan kendisine merhaba diyeceğiz ama tatlı bir rekabet içerisinde olacağız. Birbirimize destek olacağız. Karadeniz’in sahilinde inşallah Samsun’da, Ordu’da, Trabzon’da kıymetli bakanlarımızla birlikte farklı bir renk, farklı bir iklimle ülkemizi kalkındırmak, daha güçlü kılmak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” dedi.


"Samsun kültür merkezi olma noktasında emin adımlarla ilerliyor"
Programda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise “Samsun bir turizm, sanayi kenti. Ticaret ve üretim merkezi aynı zamanda ama şimdi kültür merkezi olma noktasında emin adımlarla ilerliyor. Bu açılışını yaptığımız eser mutlaka Samsun’a önemli katkılar sunacaktır. İnsanların burada sosyalleşmesini, becerilerin geliştirilmesini belki burada küçük işletmelerin kurulmasına kadar gidecek daha sonra onların belki büyük bizim alanımız da ihracat olduğu için belki ihracatçılara dönüşecek kadın girişimcilerin çıkacağı bir kuluçka merkezine dönüşebileceğini biliyoruz. Bu anlamda emeğinizden, katkılarından dolayı ve çok kısa bir süre içerisinde tamamlanması için yaptığınız çalışmadan dolayı şehrimiz adına teşekkür ediyoruz. Samsun, Karadeniz’in en büyük şehri. Türkiye’nin sayılı şehirlerinden önemli bir sahil kenti. İki tane önemli ovası var. Hem tarımsal üretim noktasında ülkenin önemli yerlerinden birisi. Hem de bu yapılarla beraber iyi noktaya geleceğiz. Biz tabi üretim olarak geçen sene 1,3 milyar dolar ihracat yapan bir şehiriz. Bunu üretim merkezi olarak baktığımızda 1,6 milyara tekabül ediyor. Dolayısıyla bu rakamı ciddi bir şekilde yukarı çekmek istiyoruz. Bazı çalışmalarımız söz konusu. Onları hayata geçireceğiz. Tabi sanayi tarafını güçlendirirken bir de kültür sanat tarafı var bunun bir turizm ayağı var. Bunları bir entegre paket olarak değerlendirilmesi kanaatindeyim. O açıdan bir taraftan sanayiyi, üretimi, turizm, tarımı güçlendirirken bir taraftan da kültürel ve sanatsal faaliyetleri de güçlendireceğiz” dedi.

Programda konuşan AKP Genel Baş Yardımcısı ve Milletvekili Çiğdem Karaaslan, şunları söyledi:
 “Şehrimize böyle bir değeri kazandıran geçmişten gelen değerlerimizi geleceğe taşımamız konusunda böyle bir mekanı sadece mekan değil aynı zamanda bu ruhu yeniden canlandıran buna emek ve gönül veren  isimlere teşekkür etmek istiyorum. Milli Eğitim Bakanı eşi  Nebahat hanıma teşekkür ediyorum. Buraya gelip görüp ondan sonra mutlaka olgunlaşma enstitüsü haline getirilmesi gerektiğini söylediğinde ve burayla ilgili olan hayalleri paylaştığında duyduğu heyecanı daha dün gibi hatırlıyorum. Ne güzel ne mutlu bize ki bu açılışa eşlik ediyorum. Büyük ve önemli bir teşekkür sayın Emine Erdoğan hanımefendiye. Kız çocuklarının gelişmesi için attığı önemli adımlar, göstermiş olduğu o büyük gayret. Ve bu konuda attığı dev adımlarla birlikte Türkiye’de birçok şeyin değişmesine vesile oldu. Sıfır atık projesi gibi, haydi kızlar okula projesi gibi, çok önemli projeleri hayata geçirirken bir yandan da olgunlaşma enstitülerimizi destekledi. Köklerimizden kopmadan geleceğe uzanmak olgunlaşma enstitülerini en güzel tarif eden ifadelerden biri bu olsa gerek.”  

Programa ayrıca Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti Samsun Milletvekilleri Çiğdem Karaaslan ve Fuat Köktaş katıldı.

Ercan ÜSLÜ