Birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu 'Samsun 100. Yıl Platformu' Onur Anıtı'nın önünden kamuoyuna seslendi. 

Katılımcıları,basın emekçilerini, Samsun 100.Yıl Platformu bileşenlerini ve Samsun halkını saygıyla ve sevgiyle selamlayarak basın açıklamasına başlayan Samsun 100.Yıl Platformu sözcüsü Dr. Işık Özkefeli ilk olarak; Samsun'un, 19 Mayıs 1919'da Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ateşinin ilk yakıldığı, dolayısıyla laik, demokratik, parlamenter, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 'Ya İstiklal Ya Ölüm' şiarı ile temellerinin oluşturulduğu bir şehir olduğunu vurguladı. Sözlerine devam eden Özkefeli, 19 Mayıs 1919'da olduğu gibi bugün de Cumhuriyetimizin 100. Yılı'nı coşkuyla kutlayacağımız 2023'te yine bir aradayız diyerek: "Düşüncelerimizi, gücümüzü olanaklarımızı bir araya topladık ve karar verdik. Ulu önderimiz, kurucumuz ve kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'ün bütün dünyaya ilan ettiği gibi, işte burada bir kez daha tekrarlıyoruz. Bu yurdun üzerinde tüten en son ocak sönmeden 100 yıldır tüm örselenmelerine rağmen dimdik ayakta duran laik cumhuriyetin, yüzyıllar boyunca daha sahibi bizleriz yıkamayacaksınız, yıktırmayacağız. Cumhuriyeti kuranlar,onu korumaya da muktedirdirler." dedi.

Yobazlık, cumhuriyetin ve bütün insanlığın düşmanıdır
Samsun 100.Yıl Platformu sözcüsü Dr. Özkefeli, basın açıklamasına devam ederken cumhuriyetin ve insanlığın düşmanı olan yobazlığa seslenerek: "Ne mutlu ki bizlere 104 yıl önce Ata'mız bu kentin insanlarının gözlerine bakmış, "Samsunluların hal ve durumlarında gördüğüm, gözlerinden okuduğum; vatanseverlik, fedakarlık ve ümit ;  tasavvurlarımı olumlu bir inanca götürmeye yetmişti." demişti. 100 yıl sonra bizleri bir araya getiren şey, kent insanımızın, Cumhuriyet insanımızın o inançlı yürekli ve kararlı bakışlarıdır. Atatürk ve arkadaşlarının her şeyi tüketmiş bir toplumu, kara bir umutsuzluğun içinden çekip çıkararak insanlık onurunu, özgürlüğümüzü ve cumhuriyetimizi bizlere sunmak için yeryüzünün bütün mazlum milletlerine umut olacak şekilde kurtuluşa ilk adımı attığı yerdir, Samsun. Akıl ve ilim ile medeni milletlerin seviyesine ulaşma arzusu ve mücadelenin ilk adımıdır ,Samsun." dedi.

Tüm kuvvet tek bir kişinin etkisi altına verilmiştir

Büyük Türk Milleti'nin karakterine ve adetlerine en uygun idari sistemi olan cumhuriyetimiz, 100 yıllık tarihinin en zor en sıkıntılı yıllarını yaşamakta olduğunu, evrensel ahlak değerleri ile Türk kültür ve adetleri yerine biatla şekillenen, riyakarlıklarla olumlanan cemaat ve tarikat kültürünün ahlak diye dayatıldığı bir ortamda Cumhuriyetimizin dayandığı temellerin hızla zayıflamaya başladığını belirten Sözcü Dr. Özkefeli: "Yasama, yürütme, yargı erkleri bağımsızlıklarını kaybetmiş, kuvvetler ayrılığı yok edilmiş, tüm kuvvet tek bir kişinin etkisi altına verilmiştir." açıklamasında bulundu.

Cumhuriyetimizin en temel ilkelerini yitirdik

Sözcü Dr. Özkefeli aynı zamanda ovalarımızın,tütünümüzün, pancarımızın, tohumumuzun,karakoyunumuz, mandamızın sığırımızın yitirilip; ekonomik krizin altında ezilip yedi düvelle borçlandığımızın altını çizerek: "Devrimlerimizi devrimcilerimizi , Cumhuriyetimizin en temel ilkelerini yitirdik." dedi.

Bu yılın yeniden Atatürk Cumhuriyeti yılı olmasını istiyoruz

Cumhuriyetimizin 100. Yılını kurucu önderimizin bizlere olan inancına yakışır şekilde cumhuriyetimize, tüm kazanımlarıyla ilelebet yaşatmak kararlılığını karşılamak için Samsun 100. Yıl Platformu'nu kurduklarını ve çalışmaya başladıklarını ifade eden Sözcü Dr. Özkefeli:"Bütün bu kaybettiklerimizin yerine yeniden koymak isteğiyle bu yılın yeniden Milli Mücadele yılı, kısaca bu yılın yeniden Atatürk Cumhuriyeti yılı olmasını istedik. Bir kutlama yılı değil." ifadelerini aktardı.

Basın açıklamasında hiçbir kamu kuruluş ya da özel kuruluştan  parasal destek istemediklerini, Samsun'da her alanda çalışmalarını sürdüren yaklaşık 50 demokratik kitle örgütü, meslek odaları, emek örgütleri, dernek ve sendikalar bir araya gelerek ürettikleri sanatsal, kültürel, ekonomik ve sportif değerlerden örnekler sergileyebilecekleri ve bu anlamda kenti bütün dünyaya tanıtabilecekleri türlü etkinlikler ve yarışmalar tasarladıklarını da aktardılar.

Sözcü Dr.Özkefeli basın açıklamasının sonun da ise 100. Yıl Platformunu oluşturan dernekler, meslek odaları, emek örgütleri, sendika ve odaların isimlerinin bileşenlerini
(-29 Ekim Kadınlar Derneği
-Atakum Lions Kulübü 
-Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi 
-Birleşik Kamu İş Samsun Şube Temsilciliği
-Devrimci 78'liler Derneği 
-Disk Emekli Sen Samsun Şubesi
-Düşevi Oyuncuları 
-Eğitim İş Samsun Şubesi
-Kesk Samsun Şubeler Platformu
-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şubesi 
-SAM-SAT 
-SAM-SEV
-Samsun Akademik Odalar Birliği
-Samsun Barosu
-Samsun Çevre Platformu
-Samsun Eğitim Derneği
-Samsun Kültür ve Sanat Platformu
-Samsun Lions Kulübü
-Samsun ODTÜ Mezunları Derneği
-Samsun Sanat Tiyatrosu
-Samsun Sanatçılar Derneği
-Samsun Soroptimist Kulübü
-Samsun Tabip Odası
-Samsun Tarih Derneği
-Samsun Yerel Tarih Grubu
-Ticaret Lisesi Mezunları Derneği
-Türk Mühendislerİ, Mimarlar Odaları Birliği
-Samsun İl Koordinasyon Kurulu ve Bileşenleri
-Türk Kadınlar Birliği Samsun Şubesi
-Türk Tarihi Kültür Vakfı
-Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Samsun Şubesi
-Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Samsun Şubesi.) sayıp teşekkürlerini sundu.

YAREN BAL