Uyku düzenindeki bozukluk, kansızlık, D vitamini düşüklüğü, mineral eksikliği, beslenme tarzı gibi nedenler yorgun hissetmenize sebep olabilir

Yorulmanın derecesi ve eşiği kişiye göre değişir. Yaş, kondüsyon, motivasyon, sağlık durumu bunu etkileyen önemli faktörlerdir. Fiziksel ve zihinsel yorgunluklar eğer kaslarımızı ve beynimizi yoracak kadar kullanmadan durduğumuz yerde oluyorsa bazı şeyler yolunda gitmiyor demek olabilir. Durun hemen telaşlanmayın bu mutlaka bir hastalık belirtisi demek de değildir. Ancak yoluna koymamız gereken bir şeyler olabilir.

 

Uykunuz nasıl?

Eğer sabah daha yataktan kalkıyorken kendinizi yorgun hissediyorsanız önce iyi uyuyup uyumadığınızı kendinize sormalısınız. Eğer cevabınız hayır ise yorgunluğunuzun sebebi bellidir ve ilacı da kaliteli bir uyku olacaktır. Uykusuzluğun pek çok sebebi olabilir. Bu konudan ayrıca daha detaylı olarak başka bir yazımda bahsedeceğim.

Canınızı sıkan, kafanızı sürekli meşgul eden bir konu mu var?

Cevabınızı duyar gibi oluyorum Tabii ki var hangimizin yok ki? Bunu şu sebeple sordum. Bu sorun hayatınızı ne kadar etkiliyor? Sizi bu kadar yormaya değer mi? Yoruluyorsunuz da ne değişiyor?

Çok çay, kahve, sigara tüketiyor musunuz?

Bu içecekler sinir sistemini uyararak uykunuzu kaçırdıkları gibi hissettiğiniz yorgunluğun da başlıca sebeplerinden olabilir.

Tiroid beziniz doğru çalışıyor mu?

Kanda bakılan tiroid hormonlarıyla çok basit şekilde anlaşılabilen bu bozukluk hipotiroidi yani tiroid bezinin yavaş çalışmasıyla beraber olabilir. Bu hastalıkta kaslardaki yorgunluk ve güç azlığıyla insan oturduğu yerden kalkmak istemez. Hipertiroidide ise tiroid bezi fazla çalışır. Çarpıntı, terleme, sinirlilik, uykusuzluk ile beraber yorgunluk da görülür.

Kan sayımınız mı düşük?

Kansızlık yani anemi, demir eksikliği, depo demiri olan ferritin düşüklüğü, folik asit ve B12 vitamini eksikliği ile beraber olabilir. Kan tahlilinde kolayca tespit edilen bu değerler düzeltildiğinde yorgunluk belirtileri de düzelecektir.

D vitamininiz mi eksik?

Çok sık gördüğümüz bu vitamin eksikliği kemik sağlığıyla yakından ilgilidir. Yazın güneş altında ciltte sentez edilen ve yiyeceklerle alınamayan bu vitamin sıklıkla takviyeye muhtaçtır. Yağda eriyen bir vitamin olarak vücutta birikmeye müsait olduğu için mutlaka kanda bakılarak verilmeli ve takibi yapılmalıdır.

Beslenmeniz mi yanlış?

Fazla kilo, obezite yorgunluk sebebi olabilir. Bu fazla kilolar sürekli sırtınızda taşıdığınız bir yük gibidir. Örneğin elinizde hiçbir yük yokken merdiveni belki de koşarak çıkabileceğinizi düşünün. Bir de üç beş kilo yükle aynısını yapmayı. Hangisinde daha çabuk yorulursunuz? Aynı şekilde çok az yemek ve çok zayıf olmak da yorgunluk sebebi olabilir. Yetersiz beslenme sebebiyle kaslarınız güçsüz kalabilir.

Mineral eksikliğiniz mi var?

Magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineraller özellikle sıcak yaz aylarında terle beraber kolayca kaybettiğimiz minerallerdir. Eksikliğinde halsizlik, yorgunluk olur.

Tansiyonunuz mu düşük?

Hipotansiyon olarak adlandırdığımız düşük tansiyon hali yorgunluk belirtisiyle karşımıza çıkabilir. Sıcak yaz günlerinde terlemenin artmasıyla hem mineral hem de su kaybı olacağından bu eksiği karşılamak, susuzluğu da mutlaka su içerek gidermek gerekir.

Kronik bir hastalığınız mı var?

Diyabet yani şeker hastalığı, kalp, akciğer hastalıkları, hipertansiyon gibi sürekli ilaç kullanımını gerektiren hastalıklar sürekli takip ve tedavi gerektirir. Her zamankine göre kendinizi daha yorgun hissediyorsanız kontrol zamanınız gelmiş demektir.