Asgari Ücret Konusunda Açıklama
Asgari ücretin bir komisyon tarafından belirlendiğini hatırlatan Şimşek, bu konuda bir değerlendirme yapmanın henüz erken olduğunu söyledi. Şimşek, “Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz artıralım, asgari ücretimiz de bunun çok üzerinde olsun. Yapısal reformlarla bu hedefe ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Asgari ücrete ilişkin birçok değerlendirmelerin yapıldığını ifade eden Şimşek, “Asgari ücreti bir komisyon erbabıyla belirliyoruz. Benim bu aşamada bir değerlendirmede bulunmam doğru olmaz. Ben bunu daha önce de söyledim. Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz çok yüksek olsun, teknolojik boyutu çok yüksek olsun, asgari ücretimiz bunun çok çok üstünde olsun. Biz oraya ulaşmak için zaten yapısal reform gündeminde en büyük başlığı ARGE'ye, teknolojik dönüşme, yeşil dönüşme, dijital dönüşme ayırdık” dedi.
“Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz”
En düşük memur maaşında reel artışın son 22 yılda dolar bazında yüzde 238'ten yüzde bin 139 dolara çıktığını söyleyen Şimşek, "En düşük emekli maaşındaki reel artış yüzde 543 ve dolar bazlı artış yüzde 812, yani 40 dolardan 363 dolara. Asgari ücrette reel artış yüzde 212. Dolar bazlı artış yüzde 343. 112 dolardan 494 dolara çıkmış bugün itibariyle. Özetle, çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” diye kaydetti.
Vergi harcamalarının 853 milyar lirasının asgari ücretin vergi dışı bırakılmasından kaynaklandığının altını çizen Şimşek, yatırım teşviklerinin 536 milyar lira olduğunu söyledi.
Son 22 yılda gelir belgesi tarifesinin en alt dilimini biz yüzde 22'den yüzde 15'e düşürdüklerini dile getiren Şimşek, En üst dilimini yüzde 35'den yüzde 40'a çıkarttıklarını hatırlattı.
2002 yılında dolaysız vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı yüzde 53,1 olduğunu aktaran Şimşek, bugün ise oranın yüzde 56,1'e çıktığını söyledi.
Türk vergi hukukunda hiçbir bakanın veya idarenin vergi borcunu silme yetkisinin olmadığının altını çizen Şimşek, vergi silme yetkisinin sadece Meclis'e ait olduğunu söyledi.

TİKA’dan Filistin’de Zihinsel Engellilere Destek TİKA’dan Filistin’de Zihinsel Engellilere Destek

Enflasyonla Mücadelede Üç Aşamalı Plan
Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurguladı ve şu anda dezenflasyon sürecinde olduklarını belirtti:

  • 2024: Dezenflasyon sürecinin devam edeceği yıl.
  • 2026: Fiyat istikrarının sağlandığı ve enflasyonun tek haneye düştüğü dönem.

“Amacımız enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneye indirmek. Çünkü fiyat istikrarı, büyümenin kapsayıcılığını artırır” dedi.

EYT ve Emeklilik Sistemi Üzerine Eleştiriler
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin maliyetine dikkat çeken Şimşek, “EYT’nin 2024 maliyeti SGK hesaplarına göre 592,6 milyar TL, ancak finansman maliyeti eklendiğinde 752 milyar TL’ye ulaşıyor. OECD ülkelerinde erken yaşta emeklilik neredeyse yok. Çoğu ülke emeklilik yaşını 65’in üzerine çıkardı” ifadelerini kullandı.

Çalışanlar ve Emekliler Enflasyona Ezdirilmeyecek
Son 22 yılda maaşlarda yapılan reel artışları örneklerle açıklayan Şimşek:

  • En düşük memur maaşı dolar bazında yüzde 238’den yüzde 1.139’a çıktı.
  • Asgari ücret dolar bazında 112 dolardan 494 dolara yükseldi.
  • Emekli maaşları dolar bazında yüzde 543 artış gösterdi.

“Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” dedi.

Vergi ve Gelir Dağılımı Açıklamaları
Gelir dağılımında iyileşmeler olduğunu belirten Şimşek, yüksek enflasyonun etkilerine rağmen, son 22 yılda gelir dağılımı göstergelerinde önemli iyileşmeler sağlandığını ifade etti. Ayrıca, vergi düzenlemeleriyle gelir adaletini sağlamak için çalıştıklarını vurguladı:

  • Gelir vergisinin alt dilimi yüzde 22’den yüzde 15’e düşürüldü.
  • Üst dilim yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarıldı.

KKM ve Para Politikaları
Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) TCMB’ye devredildiğini hatırlatan Şimşek, bunun para ve döviz politikalarıyla daha uyumlu bir şekilde yönetileceğini belirtti.

Kaynak: iha