Özellikle Atakum'da yaşanan su baskınlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu, "Atakum'da normalin biraz üstünde yağış olduğunda su baskınları yaşanıyor. Bunun nedeni Atatürk Bulvarı ile Adnan Menderes Bulvarı arasındaki su yollarının kapalı olmasından kaynaklanıyor. Kenti yönetenler o bölgeyi ciddi bir rant kaynağı olarak gördüğü için orada çalışma yapmak işlerine gelmiyor" dedi. 

Atakum Haberi - TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu, Samsun'da geçtiğimiz günlerde üst üste yaşanan aşırı yağış ve buna bağlı olarak meydana gelen sel ve su baskınlarına ilişkin kizilirmakgazetesi.com'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Memişoğlu, normalden biraz fazla meydana gelen yağışlarda özellikle Atakum'da su baskınlarının yaşandığına dikkat çekerek, "Bunun nedeni Atatürk Bulvarı ile Adnan Menderes Bulvarı arasındaki su yollarının kapalı olmasından kaynaklanıyor. Kenti yönetenler o bölgeyi ciddi bir rant kaynağı olarak gördüğü için orada bu çalışmayı yapmak işlerine gelmiyor" dedi. 

"Akıllı kent yaşanacak afetlere karşı dayanabilen kenttir"

Samsun'da, uzun yıllardır değişen mevsimsel hareketler ve buna bağlı iklim değişikliklerine ilişkin bir planlamanın yapılmadığına işaret eden Memişoğlu, "Siyasiler de bu konuya eğilmiyor. Akıllı kent yaratmak demek, teknolojik ürünleri getirip kentin sağına soluna koyarak, 'akıllı kent yarattık' diyemezsiniz. Akıllı kent, yaşanacak doğal afetlere karşı dayanabilen kenttir. Biz tabi beklenenin üstünde bir doğa hareketiyle karşı karşıya gelindiğinde, bunun karşılanabilir olduğunu savunmuyoruz" dedi.

"Doğal felaketleri bizler yaratıyoruz"

Samsun'da belli aralıklarla doğal afet ve felaketlerin yaşandığının altını çizen İshak Memişoğlu, "Ancak felaketi yaratan doğa değil. Bunu yaratan bilgisizlik ve ilgisizliktir. Dolayısıyla felaketi bizler yaratıyoruz. Bir felaket yaşanacağında nelerle karşılaşacağımızı hepimiz biliyoruz aslında. Ancak buna karşı bir önlem almıyoruz" şeklinde konuştu.

"Atakum ciddi bir rant bölgesi olduğu için yapılmadı"

Samsun'da, daha önce kent sempozyumu kitapçığı hazırlandığını hatırlatan Memişoğlu, "Bu kitapçıkta kentimizin su yolları açıkça belirtilmiş ve bu yollara ilişkin alınması gereken tedbirlerin saptaması öngörülmüştü. Ancak yıllar içerisinde ne oldu? Bu kenti yöneten irade bu su yollarını kapadı. Menfez içerisine aldı. Niye? Rant için yapıldı. Sonra farkına varıldı ve Atakum'da bir kısmı açıldı. Atatürk Bulvarı ile Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki bölümde bu çalışma yapılmadı. Çünkü o bölge ciddi bir rant bölgesi. Orada bu çalışmayı yapmak kenti yönetenlerin işine gelmedi" ifadelerini kullandı. 

"Kentin altyapısının sil baştan ele alınması gerekiyor"

Samsun'da, yağışın normalin biraz üzerinde olduğunda bile su baskınları yaşanmaya başladığına dikkat çeken Memişoğlu, "Daha iki gün önce Atakum'da normalin biraz üzerinde kısa süreli bir yağış yaşandı. Ve buna rağmen Atakum'da su taşkınları ve baskınlar yaşandı. Yollar göle döndü. Buna benzer hadiseler biraz daha fazla yağış olduğunda İlkadım ve Canik ilçelerinde yaşanıyor. Bu kentin alt yapısının sil baştan ele alınması gerekiyor! Bu kentin alt yapı mastır planının sıfırdan hazırlanması gerekiyor. Ve burada kentin önceliği düşünülmelidir" diye konuştu.

"Yeşil alanlar birer birer yok ediliyor"

Son olarak Samsun'daki diğer sorunlara değinen Memişoğlu, şunları kaydetti: "Kafe açarak, kıraathane açarak vatandaşa bunları proje diye anlatmak yerine bu kentin gerçek ihtiyacı olan alt yapı sorununu çözmek, trafik sorununu çözmek, otopark sorununu çözmek ve daha önemlisi yeşil alan sorununu çözmek gerekiyor. Bu kenti çok büyük tehlike bekliyor. Yeşlil alanlar birer birer yok ediliyor. Bu alanlar önce belediye hizmet alanına dönüştürülüyor. Burada mülkiyet hakkı doğuyor ve belediye hizmalanı birer birer satılıyor. En son Kueulupelit marinadaki yeşil alan otel alanına çevrildi. Şimdi satışa çıkartıldı. Kenti birer birer satıyorlar. Bu anlayışla bir yere varamayız. Özetle bu kenti yönetemiyorlar."

Ercan ÜSLÜ