Samsun’da otizmli bireylerin eğitim, sağlık, istihdam, sosyal politikalar, sosyal hizmetler, kültür ve spor alanlarındaki ihtiyaçlarının konuşulduğu “Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı” başarıyla sona erdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da gerçekleşen çalıştay, otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmak adına önemli adımların atılmasını sağladı.
Çalıştayın kapanış töreninde, otizmle ilgili çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı etkinliğe katkı sunanlara teşekkür plaketleri verildi. Samsun Vali Yardımcısı Vekili Canik Kaymakamı Şeref Aydın, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Eyüp Çakır, emeği geçen katılımcılara plaketlerini sundu.
42 Kurum, 177 Katılımcı ve 9 Hedef
Çalıştay hakkında değerlendirmelerde bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Miraç Barış Usta, “Otizm İl Eylem Planı çerçevesinde 42 kurumdan 177 katılımcıyla birlikte kapsamlı bir plan hazırladık. Toplamda 9 ana amaç ve bu amaçları destekleyen hedefler belirlendi. Bu hedeflerin temelinde otizmli bireyler ve ailelerine yönelik daha etkin hizmetler sunmak var,” dedi.
Usta, otizm spektrum bozukluğuna sahip çocuklar ve ailelerinin ihtiyaçlarına çözüm getirecek başlıklar üzerine çalışıldığını vurguladı. Ayrıca, planın 7 yıllık bir yol haritası sunduğunu belirterek, “Bu süre zarfında 3 ayda bir yapılacak toplantılarla otizmle ilgili gelişmeleri değerlendirmeye devam edeceğiz. Çalıştayda, erken tanı ve müdahale birimlerinin il genelinde yaygınlaştırılması, eğitim ve sağlık alanındaki eksiklerin giderilmesi ve otizmli bireylerin sanat ve spor etkinliklerine erişimini kolaylaştırmak adına gençlik ve spor eğitimcilerinin yetiştirilmesi gibi konular ele alındı,” ifadelerini kullandı.