Samsun'da, ALFA Derneği ve Samsun Yaşam Hakları Savunucuları, çevre illerden katılan birçok hayvansever platform ile birlikte miting düzenledi. 

Atakum ilçesi Denizevleri amfide gerçekleştirilen mitingde, HAYKONFED (Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, bir konuşma yaptı.

"Hayvanlar uyutulma adı altında ölüme terk ediliyor!"

Özkan, Tarım Bakanlığı'nın hayvanlar için oluşturduğu komisyonda STK'lardan gizli kapalı kapılar ardında çalışma yürüttüğünü ileri sürerek, "Sağlıksız hayvanların uyutulması adı altında öldürülmelerini çözüm olarak çıkarıyorlar. Uygun çözüm öldürme değil, kısırlaştırmadır" dedi. 

"Belediyeler kadar bakanlıkta suçludur"

Çözümün ilçelerde kurulacak olan kısırlaştırma üniteleri olduğunu ifade eden Özkan, "2004 yılında çıkartılan ana hedefi kısırlaştırma olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun uygulama yetkisi Tarım Bakanlığında olmasına rağmen, bakanlık görevlileri belediyeler üzerinde denetim yapmadığı için 1389 belediyeden 1200'ü bakımevi yapmadı. Kısırlaştırma yapmadı. Belediyeler kadar Tarım Bakanlığı da görev ihmali nedeni ile sokak hayvanları sorununun sorumlusu ve suçlusudur" ifadelerini kullandı. 

Ercan ÜSLÜ