Türk caz piyanist ve Türk pop sanatçısı İlham Gencer, 101 yaşında hayatını kaybetti.

Ölüm haberi herkesi üzdü

Türkiye’nin ilk Piyanist şantörlerinden biri olan caz müzisyeni Bozkurt İlham Gencer, Bodrum’da tedavi gördüğü özel bir hastanede vefat etti. Bozkurt İlham Gencer’in ölüm haberini, oğlu şarkıcı Bora Gencer, sosyal medya hesabından duyurdu. Gencer, “Babam Türkiye’nin babası, benim canım varlığımın sebebi dünya iyisi insan adam gibi adam Bozkurt İlham Gencer’i kaybettik” ifadelerini kullandı.

100. Doğum Gününü Bodrum'da Kutlamıştı

İlham Gencer, 28 Ağustos 2022’de Bodrum’da sanatçı dostlarının katıldığı sürpriz kutlama ile 100’üncü yaş gününü kutlamıştı. Yakın dostu Ajda Pekkan, Gencer’in vefatının ardından “Canım Ustam , Çok Değerli Hocam , ilk sahnemin Duayeni.. Sevgili #ilhamgencer ruhun şad olsun , ışıklar içinde uyu” cümlelerini paylaştı.

Türkiye'nin ilk piyanist şantörlerinden olan İlham Gencer'in vefatını gazeteci Uğur Dündar ve oğlu Bora Gencer, sosyal medya hesaplarından duyurdular. Türk müziğinin gelişmesinde önemli roller oynayan Gencer, yaşamı boyunca pek çok şarkıya imza attı. Vefatını duyanlar ise İlham Gencer'in hayatını, kariyerini ve ölüm nedenini araştırmaya başladı. Peki İlham Gencer kimdir, nereli, neden öldü? İşte İlham Gencer hakkında merak edilenler.

İlham Gencer kimdir? Nerede doğdu? Asıl İsmi nedir?

İlham Gencer, 30 Ağustos 1922 yılında İbrahim ve Nilay Gencer çiftinin çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Asıl adı İlham Osman Gencer olan sanatçı, mahkeme kararıyla Osman adını sildirip Bozkurt ismini aldı. Müziğe ilk olarak beş yaşındayken başladı.

İlham Gencer nerede okudu? Hangi liseyi bitirdi?

İlham Gencer, daha beş yaşındayken evlerinde bulunan konsol piyanoyu çalarak müziğe adım attı. Ünlü isim, müzik eğitimini sadece evinde aldı. Daha sonra lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladı. Lise okurken arkadaşı Atilla Dorsay ile birlikte grup kurdu ve konserler verdi.

Gençlik yıllarında çeşitli lokallerde piyano çalarak ve solistlik yaparak kendini geliştirdi. Türkiye'nin ilk yerli caz grubunu kurdu. Daha sonra İstanbul Radyosu'nda Ayten Alpman ile birlikte programlar sunmaya başladı. 1960 yılında Şişli'de Çatı Kulübü'nü açarak burada konservatuar eğitimleri verdi. Bu kulüple birçok sanatçının tanınmasını sağladı. Dönemin ünlü isimleri olan Cem Karaca, Emel Sayın, Barış Manço gibi isimleri kendi sahnesinde çıkardı.

İlham Gencer hangi şarkıları, eserleri seslendirdi?

Fransız şarkıcı Bob Azzam'ın ünlü şarkısı 'C'est écrit dans le Ciel' Türkçe seslendirdi. Bu şarkı, Türkçe söylenmiş ilk pop parça olarak tarihe geçti. Daha sonra bu şarkı ''Bak Bir Varmış Bir Yokmuş'' adını aldı ve Türkiye'de cover akımı başladı.

2013 yıllarında “İstanbul’un Güzelliklerini Koruma ve Yaşatma Derneği”ni kurdu. Ayrıca Alparslan Türkeş'e uzun yıllar danışmanlık yaptıktan sonra MHP'den milletvekili adayı oldu.

İlham Gencer, uzun yıllardır kalp rahatsızlığıyla mücadele ediyordu. Geçtiğimiz yıllarda kalp pili ameliyatı oldu.

İlham Gencer, 1953 yılında meslektaşı Ayten Alpman ile dünyaevine girdi. Çiftin İlhan ve Ayşe adında iki çocuğu oldu. Ancak çift, 1960 yılında boşandı. İlham Gencer'in Hülya Yaman'dan Bora Gencer adında bir oğlu da bulunuyor.

İlham Gencer'in kızı Ayşe Gencer, kanser hastalığı sebebiyle 30 Aralık 2022 yılında hayatını kaybetti.

İlham Gencer, uzun yıllardır kalp rahatsızlığıyla mücadele ediyordu. Geçtiğimiz yıllarda kalp pili ameliyatı oldu. Bir süredir hastanede tedavi gören Gencer, 24 Mayıs 2023 tarihinde 98 yaşında hayatını kaybetti. İlham Gencer'in ölüm haberini ise Uğur Dündar sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla duyurdu.