Bafra Doğa ve Hayvanseverler Derneği Başkanı Zebur Deniz konuşmasında öğrencilere yolda yaralı bir hayvan gördünüz ilk yapacağınız şey ne olurdu? Sorusunu sorarak eğitime başladı.
Zebur Deniz: Öğrencilerin birbirlerinden farklı cevaplar vermesinin arından, Zebur Deniz eğitime şöyle devam etti.
İlk olarak hayvanın herhangi bir yerinde yarası olabileceği için hayvana direk dokunulmamalı.
Hayvanın yaralandığı yerde emniyet sağlanmalı yani güvenli alan oluşturulmalı
hemen ardından HAYDİ uygulaması, belediye ihbar hattı ve 112 acil numaralar servisini arayıp, yaralı hayvan için ihbarda bulunup ekiplerin gelmesini beklemeliyiz.
Hayvanlar için yol üzerine mama bırakmayın
Yol üzerinde, okul yollarının üzerinde hayvanlara mama, yemek bırakılmamalı.
Hayvanlar istem dışı o esnada kendini korumak için hareketlenip kendisini ve kişiyi korkutabilir. Bu korkmaya bağlı kişi ya da hayvan aniden yolun ortasına, araçların önüne aniden atlayabilir. Bu durumların yaşanmaması için daha çevre olarak sakin daha müsait yerlere mama bırakılmalı.
Şiddetin her türlüsüne karşıyız
Sadece hayvanlara şiddet değil, şiddete mağruz kalan kadına ve çocuklarında yanındayız.
Parayla hayvan almayın
Parayla hayvan almayın. Bafra veya yakın civarda bulunan barınaklardan da uygun şartlar içerisinde kedi ya da köpek sahiplenebilirsiniz.'' dedi.
Öğrenci Utku Akduman’da hayvan hakları ve hayvan kanunu hakkında öğrencilere ve öğretmenlere bilgi verdi.
Genç Yaşam Hakkı Savunucusu Utku Akduman;''Biz sadece kedi köpeğin değil yaşam hakkı olan her canlı ve hayvanın haklarını savunmak için yanlarındayız. Sadece kedi köpek değil, fare ve karıncalar da aynı haklara sahipler. Bu sebeple deneyde fareye, giyimde kürke hayır diyoruz. Tüm canlıların özgür olduğu ve acı çekmediği bir dünya istiyoruz. Yaşasın Özgür Canlar!. ifadelerine yer verdi.
Eğitimden sonra program sona erdi.