Samsun'un, Atakum ilçesinde bisiklet yolunda yaşanan güvenlik zafiyeti görenleri şaşkına çevirdi. Özellikle elektrikli scooter'ların çoğalmasıyla birlikte, bisiklet yolunda artan trafik yoğunluğu ve kural ihlalleri de beraberinde güvenlik zafiyetini gözler önüne serdi. 

Ölüme davetiye çıkartıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'bisiklet yolları yönetmeliği'ne göre, bisiklet yollarında, bisikletlerin dışında 25 kilometre saat azami hız yapan elektrikli bisikletler ve scooter'lar kullanılabiliyor. Ancak yasak olmasına rağmen plakalı motorsikletlerin de bisiklet yolunu kullandığı ortaya çıkarken, yine yasak olmasına rağmen küçük yaşta gençlerin tek kişilik scooter'ları 2 kişi kullandığı görüldü. Motorlu taşıtların hız sınırını aşarak yolu kullanmaları ve küçük yaştaki çocukların scooter kullanmaları adeta ölüme davetiye çıkartıyor.

"Düzenleme yapılması şart"

Konu hakkında görüş bildiren Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi üyesi İshak Memişoğlu, Atakum bisiklet yolunda bir kaos yaşandığını ifade etti. Memişoğlu, "Kenti yaşayan ve kullanan birisi olarak yaşamın içerisinde oluşan bu zorluklara düzenlemeler getirerek kolaylaştıtırmak gerekiyor. Burada ilgili kurumlara büyük görevler düşüyor" diye konuştu. 

"Gidiş gelişli olarak ikiye ayrılabilir"

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde konunun görüşülerek usul ve yasalara dair düzenleme yapılarak yönetmelik çıkartılabileceğine vurgu yapan Memişoğlu, "Bisiklet yolunda artan trafik yoğunluğuna göre düzenlemeler yapılmalıdır. Eğer yoğunluk arttı ise, yol gidiş ve gelişli olarak ikiye ayrılabilir ve buradaki ulaşım daha güvenli hale getirilebilir" dedi. 

"Zabıta gözlem noktaları oluşturulmalı"

Öte yandan belediyenin belli noktalara zabıta gözlem kulübeleri oluşturarak, düzeni sağlaması gerektiğine de işaret eden İshak Memişoğlu, "Burada yaşanan güvenlik zaafiyetleri zabıta ekiplerince anında tespit edilerek insanların güvenliği sağlanabilir" şeklinde konuştu.

Ercan ÜSLÜ