Sağlık Bakanlığı, nezle ve gripte burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan nazal kitler hakkında inceleme başlattı. İnceleme süresince de 66 ürünün satışları durdu. Bakanlığın kararı bu ürünleri kullanan ailelerde korkuya neden oldu. İnceleme sonrasında eczanede satışlar dururken bazı ürünlerin halen internetten satıldığı görüldü

Sağlık Bakanlığı özellikle çocuklarda burun tıkanıklığını gidermek için sık sık kullanılan ürünlerle ilgili inceleme başlattı. Bakanlık 66 ürünü risk taşıdığı gerekçesiyle satışını durdurdu. Bu ürünlerin yasaklanması ise aileleri korkuttu.

Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı

Nezlede gripte yetişkin çocuk fark etmiyor, bunlar tıkanınca o nazal kitler devreye giriyor. Ancak o kitler hakkında inceleme başlatıldı. Sağlık Bakanlığı inceleme sonuçlanasıya kadar 66 ürünün de satışını durdurdu.

HALEN İNTERNETTEN SATIŞI DEVAM EDİYOR

Bakanlığın yasakladığını ilan ettiği ürünler eczanelerde yok ama bazılarının halen internetten satışına devam ediliyor.

"ÜRÜNÜN İÇİNDE NE OLDUĞU BELLİ OLMAYAN BİR MADDE VAR"

Bir eczacı "Hatta bakın bir markanın ürünün içinde 'ürünün içinde ne olduğu belli olmayan bir madde var' diye tuhaf bir yorumda bulunulmuş" dedi. Bir başka eczacı, "Çok çeşitli firmalar tarafından üretilmeye başlandı. Bakanlık kontrol etme gereksinimi duydu. İlacın internetten değil, eczaneden alınmasını öneriyoruz" dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise "Yasaklanması tabi apayrı bir olay. Uygunsuz içerikler olabilir, istenen oranda yoğunluk sağlanmamış olabilir. Aslında burun mukozası için serum fizyolojiye de gerek yoktur. Normal suyu direk kullanabilirler." dedi.

Araştırmacılar, nazal spreyler ve kitlerin içerdiği kimyasalların uzun vadeli etkilerini incelemek için kapsamlı bir çalışma yürüttü. Bulgular, bu ürünlerin sık ve uzun süreli kullanımının nazal mukoza üzerinde tahribat yapabileceğini ve burun sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ortaya koydu.

Özellikle dekonjestanlar ve kortikosteroidler gibi yaygın olarak kullanılan bileşenlerin nazal kitlerde bulunduğu göz önüne alındığında, bu ürünlerin potansiyel zararlarının daha fazla araştırılması gerektiği vurgulandı.

Uzmanlar, bu ürünlerin yan etkileri arasında nazal kuruluk, burun kanamaları ve hatta bazı durumlarda burun septumu hasarı gibi sorunlar olabileceğine dikkat çekiyorlar.Araştırmacılar, tüketicilere bu ürünleri bilinçli bir şekilde kullanmaları ve reçete gerektirenler için mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmeleri tavsiyesinde bulunuyorlar. Ayrıca, nazal kitlerin potansiyel zararları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu ürünlerin güvenli kullanımı için rehberlik sağlamak amacıyla sağlık kuruluşlarının daha fazla çaba göstermesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu araştırma, tüketicilerin nazal kitlerin potansiyel risklerini göz önünde bulundurmalarını ve bu ürünleri bilinçli bir şekilde kullanmalarını teşvik ediyor.