Dr.Akın açıklamasında,’’Geçen yıl Eylül ve Mayıs ayları arasında 6.7 milyon vatandaş gribe yakalanmıştır. Bu sene 25 Ocak 2014 tarihine kadar 1 milyon kişi grip olarak başvurmuştur.

H3N2 virüsü korkulacak bir virüs değildir. Fakat bilinen gripten daha uzun sürmektedir.  Normalde günlük ilaç kullanımı 7 gün sürerken bu yıl ortalama 10 güne uzamaktadır.

Gripten korunmak için beslenmeye dikkat edilmeli, C vitamini içeren meyve ve meyve suyu tüketilmeli, sabah kahvaltıya özen gösterilmeli, el temizliğine önem verilmeli, günde en az beş defa eller sabunla yıkanmalıdır. Günde 2-3 defa yarım bardak suya yarım limon sıkıp içilmeli. En önemlisi de istirahat etmeye özen göstermeliler

Odalarımızı sık sık havalandırıp içerideki kirli havayı temizlemeliyiz. Özellikle kalabalık mekanlarda bulunanlar okul, kamu, iş yerleri, AVM gibi yerlere gitmek zorunda kalanlar sık sık ellerini yıkamalı. Özellikle günde 4 porsiyon meyve tüketilmeli. Çocuklarımıza meyveler yedirilmeli yemeyen çocuklar için meyve salataları ya da eğlenceli meyve tabakları hazırlanmalı. Hastalık gribal salgın olduğu için C vitamini tüketilmeli. Salatalara limon sıkılmalı maydonoz doğranmalı. Mevyelerde de C vitamini yüksek meyveler tüketilmeli. Bu grip mikrobu da bir metreden yakın mesafeden temasla bulaşan hastalık olduğu için grip olan kişiler mümkünse evlerinde istirahat etmelidir. Çocukların birkaç gün okula gitmemelerini, işte çalışanların birkaç gün izin alarak evde istirahat etmelerini ellerini çok sık yıkamalarını, öksürme ve hapşırma gibi eylemlerden sonra da ellerini yıkayarak kağıt peçete kullandıktan sonrada çöpe atmalarını önemlidir.

En iyi çözüm yolları ise ilk olarak HİJYEN ve DENGELİ BESLENME.

 

Virüs hemen türünü genişletiyor, şekil değiştiriyor, aşı kurtarıcı gibi görülmemelidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde gribi tedavi eden ilaç, gripten koruyan aşı yoktur. Grip aşısını kronik rahatsızlığı olanlar, çocuklar ve 65 yaş üzeri kişiler aşı yaptırabilirler, bu aşı grip olmayacakları anlamına gelmez, belki hafif geçirmeye yardımcı olur.

 

Viral hastalıklarda antibiyotiğin faydası yoktur, tam aksine zararı vardır. 1 hafta içinde ya da 10 gün sonra gribin bünyemize verdiği o rahatsızlığın, direncimizin zayıflaması sonrası devreye girecek antibiyotiğe ihtiyaç duyduğumuzda, o mikroba direnç kazanmasına neden oluyoruz.

 

Mevsimsel gribe yakalanmış hastalarımız oluyor. Özellikle kalp, böbrek hastalığı astım bronşit, tansiyon gibi şeker gibi hastalığı olan ve yaşı ilerlemiş olan hastalarımızda grip biraz daha doğal olarak ağır seyrediyor. O yüzden onları hastaneye yatırarak izlemeyi tercih ediyoruz.

 

Bilinen grip belirtilerinin hastalığın habercisidir. Ateş, beraberinde boğaz ağrısı, burun akıntısıyla birlikte genel vücutta kırgınlık,  halsizlik ve ağırlık hissi, yaygın bir kas eklem ağrısıyla birlikte şiddetli öksürük olanlar doktora başvurmalıdır.

 

Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, AIDS vb.) ve yaşlılarda pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere "yüksek risk grubundaki kişiler" denir.

Vücudun bir grip türüne karşı kazandığı bağışıklık ertesi yıl ortaya çıkan yeni bir salgına karşı genelde etkisiz olur.

 

İstirahat, ilaca bağılı kalmadan yapılacak en iyi tedavi yöntemi:

Gripten korunma yöntemleri:

 

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIĞIN ALTIN KURALLARI

1. Sigara içmeyin.

2. Alkol kullanmayın.

3. Günde 40 dakika egzersiz yapın. Ağır egzersiz değil, yürüyün.

4. İşlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın, doğal gıdalarla beslenin.

5. Şekeri hayatınızdan çıkarın, bağışıklık sisteminizi zehirliyor.

6. Hazır mayalardan uzak durun, vücudunuz hazır mayaları sindiremiyor, ekşi mayaya dönüş yapın.

7. Probiyotiklerinizi takviye edin. Bunun için fermente gıdalarla beslenin, ev yoğurdu yapın, turşu kurun, boza için.

8. Bunlarla birlikte bağışıklık sisteminizi güçlendiren bitki çayları içebilirsiniz.

 

GRİPSENİZ BOL BOL KELLE-PAÇA VE İŞKEMBE ÇORBASI İÇİN

 

• Mutlaka istirahat edin.

• Bol miktarda sıvı tüketin.

• Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırın.

• İçeceğiniz çorbalar iyileşmenizde son derece etkili olacaktır: Bol bol kelle paça, işkembe ve tarhana çorbası için. Bunlar, bağışıklığınızı destekleyen fermente gıda içeren çorbalardır.

• Kapari turşusunu bolca tüketin. Kapari antiviraldir, virüsleri öldürür.

Aşağıdaki çayı taze olarak hazırlayıp her gün en az 5 fincan için. Sizi rahatlattığını göreceksiniz.

 

ŞİKAYETLERİ AZALTAN GRİP ÇAYI

• Limon kabuğu,

• 1 tatlı kaşığı adaçayı,

• 1 tatlı kaşığı zencefil,

• 250 cc. kaynar su,

Grip çayının da bitkilerin etken maddelerinden daha fazla yararlanmak için kapaklı ve porselen fincanda demlenerek içilmesini tavsiye edilir.’’dedi.

 

Editör: TE Bilisim