Mu­tas­yo­na uğ­ra­mış vi­rü­sün Tür­ki­ye'de gö­rül­me­si va­tan­daş­la­rı te­dir­gin edi­yor. Ko­ro­na vi­rü­sün ilk za­man­la­rı­na oran­la son 2-3 aydır aile içi bu­la­şın yük­sek ol­ma­sı, “Mu­tas­yo­na uğ­ra­mış virüs ola­bi­lir mi?” so­ru­su­nu akıl­la­ra ge­ti­ri­yor. Göğüs Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Prof. Şev­ket Öz­ka­ya, “Mu­tas­yon­lu virüs çok hızlı şe­kil­de bu­la­şa­bi­lir. Vi­rü­sün aile içe­ri­sin­de bu kadar bu­laş­tı­rı­cı ol­ma­sı, bu kadar hızlı iler­le­me­si­nin se­be­bi­nin de mu­tas­yo­na bağlı ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­ruz” dedi.
İngil­te­re’de ko­ro­na vi­rü­sün mu­tas­yo­na uğ­ra­mış hali tes­pit edil­di. VM Me­di­cal Park Sam­sun Has­ta­ne­si’nde görev yapan ve şu ana kadar bin­ler­ce ko­ro­na virüs has­ta­sı­nın şifa bul­ma­sı­nı sağ­la­yan Göğüs Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Prof. Şev­ket Öz­ka­ya, mu­tas­yo­na uğ­ra­mış virüs hak­kın­da açık­la­ma­lar­da bu­lu­na­rak ko­ro­na vi­rü­sü ağır ge­çir­miş bir evli çif­tin ak­ci­ğer­le­ri üze­rin­den ör­nek­ler verdi. Ço­cuk­la­rın­dan ko­ro­na virüs bu­laş­tı­ğı öğ­re­ni­len evli çif­tin ilk iki gün hafif sey­re­di­len has­ta­lık­la­rı­nın bir­kaç gün için­de yay­gın so­lu­num yet­mez­li­ği­ne dö­nüş­tü­ğü be­lir­len­di. İnce­le­di­ği ak­ci­ğer­le­rin ve ver­di­ği vaka ör­ne­ğin­de di­rekt te­ma­sın, bu­la­şı­cı­lı­ğı ve has­ta­lı­ğı çok hızlı iler­let­ti­ği­ni gös­ter­di­ği­ne dik­kat çeken Prof. Dr. Şev­ket Öz­ka­ya, “Örnek ver­mek ge­re­kir­se, bir ka­rı-ko­ca­nın ço­cuk­la­rı­nın ikisi de po­zi­tif olan ama genç ol­duk­la­rı için ak­ci­ğer­le­ri tu­tul­ma­mış ama genç-ta­şı­yı­cı ol­du­ğu için anne ve ba­ba­la­rı­na bu­laş­tı­ran aile için­de­ki göz­lem­le­nen va­ka­yı size pay­la­şa­ca­ğım. Bu kadın has­ta­mız­da, kı­zın­dan al­dı­ğı virüs ne­de­niy­le olu­şan çok hafif pul­mo­ner ak­ci­ğer tu­tu­lu­mu şi­kâ­ye­ti bir­kaç gün içe­ri­sin­de hızla iler­li­yor ve yay­gın so­lu­num yet­mez­li­ği or­ta­ya çı­kı­yor. Bu vaka, di­rekt te­ma­sın çok hızlı bu­la­şı­cı­lı­ğı­nı ve has­ta­lı­ğın çok hızlı iler­le­di­ği­ni gös­te­ri­yor. Has­ta­mı­zın eşine bak­tı­ğı­mız­da da yine kı­zın­dan bu­la­şan vi­rüs­le ak­ci­ğe­rin­de hafif bir tu­tul­ma ol­duk­tan sonra çok hızlı bir şe­kil­de iler­le­yip has­ta­ne­ye ya­ta­cak dü­zey­de bir nefes dar­lı­ğı or­ta­ya çık­tı­ğı­nı gör­dük. Hal­kın mu­tas­yo­na uğ­ra­yan ko­ro­na vi­rü­süy­le il­gi­li bil­me­si ge­re­ken iki nokta var. Bi­rin­ci­si mu­tas­yon­lu virüs çok hızlı şe­kil­de bu­la­şa­bi­lir, çünkü bu­laş­tı­rı­cı­lı­ğı çok fazla. İkin­ci­si de te­da­vi­ye rağ­men dü­zel­me gö­rü­le­me­ye­bi­lir ama bu mu­tas­yon ol­du­ğu­nu gös­ter­mez” diye ko­nuş­tu.

“Vi­rü­sün aile içe­ri­sin­de bu kadar hızlı iler­le­me­si­nin se­be­bi de mu­tas­yo­na bağlı ola­bi­lir”

Ko­ro­na vi­rü­sün ilk çık­tı­ğı za­man­la­ra oran­la son 2- 3 aydır aile içi bu­la­şın gö­rül­me­dik de­re­ce­de hızlı ol­du­ğu­na dik­kat çeken Prof. Dr. Şev­ket Öz­ka­ya, “Ge­liş­miş ül­ke­ler­de­ki mu­tas­yon­la az ge­liş­miş ül­ke­ler­de­ki mu­tas­yo­nun bu­laş­tı­rı­cı­lık üze­rin­de et­ki­le­ri fark­lı olu­yor, daha çok top­lum di­na­mik­le­rin­den bu­laş­tı­ğı söy­le­ni­yor. Va­tan­da­şın bil­me­si ge­re­ken nokta mu­tas­yon­dan çok top­lum di­na­mik­le­ri­nin ve sos­yal fak­tör­le­rin de et­ki­li ol­du­ğu. Bu yüz­den maske, me­sa­fe, te­miz­li­ğe dik­kat edil­me­si­ni öne­ri­yo­ruz. Vi­rü­sün aile içe­ri­sin­de bu kadar bu­laş­tı­rı­cı ol­ma­sı, bu kadar hızlı iler­le­me­si­nin se­be­bi­ni de mu­tas­yo­na bağlı ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­ruz. Ma­ale­sef Tür­ki­ye’de henüz mu­tas­yon ol­du­ğu ka­nıt­lan­mış 15 vaka var ve bun­lar daha çok yurt dı­şın­dan gelen ki­şi­ler. Mu­tas­yon­lar ge­ri­ye yö­ne­lik araş­tı­rıl­dı­ğı için mev­cut olan has­ta­lar­da hıf­zıs­sıh­ha­da ge­ri­ye yö­ne­lik mu­tas­yon araş­tır­ma­sı ya­pı­lı­yor. Şu­an­da va­tan­daş­la­rı­mı­zın mu­tas­yon­la il­gi­li al­ma­sı ge­re­ken iki ted­bir var. Aile içe­ri­sin­de çok fazla bulaş var, aile içe­ri­sin­de çok fazla bir araya gel­me­ye­ce­ğiz. İkin­ci­si de has­ta­lık te­da­vi­ye rağ­men dü­zel­mez­se mut­la­ka dok­to­ra baş­vur­ma­la­rı ge­re­ki­yor çünkü son za­man­lar­da has­ta­lı­ğın ak­ci­ğe­re çok fazla in­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Aşı­la­rın mu­tas­yo­na uğ­ra­yan vi­rü­sü kap­sa­yıp kap­sa­ma­dı­ğı ile il­gi­li so­ru­ya ge­lir­sek, şu­an­ki aşı­la­rı­mız mev­cut mu­tas­yon­la­rı da kar­şı­la­dı­ğı için aşı­la­ma dö­ne­min­de de bütün va­tan­daş­la­rı­mı­za aşı ol­ma­la­rı­nı öne­ri­yo­ruz” şek­lin­de ko­nuş­tu.
İHA

Editör: TE Bilisim