İnsan doğası gereği meraklıdır. Sosyal medya arkadaşların, yabancıların hayatlarına genel bir bakış sağlayarak insanların bu özelliğini vurgular. Merak etme duygusu, ihtiyaç duyulan bilgilere kolay erişim gibi olumlu sonuçlar sağlayabilirken, aynı zamanda yanlış bilgilendirme ve sağlıksız karşılaştırmaların da önünü açıyor. Bu herhangi bir niş için geçerli olabilir, ancak günümüzde bu karşılaştırmaların en belirgin olduğu alan sağlıklı yaşam üzerine.

Bu yazıda  “bir günde ne yiyorum” videolarını inceleyelim. Basit bir paylaşım olarak başlayan videolar, kısa sürede trende dönüştü. Bazı araştırmalar ve uzman görüşleri, bu tarz videoların yarardan çok zarar getirebileceğine dikkat çekiyor.

“Bir Günde Ne Yiyorum” Videoları

Yapılan incelemeler sonucunda #birgündeneyiyorum (#Whatieatinaday) hashtag’inin TikTok’ta 14.6 milyar, Instagram’da ise 855.706 gönderisi olduğu ve bu sayıların her geçen gün arttığı görülmüştür.

Peki, Bu Trend Videoları Kim Yapıyor?

Sosyal medyada oldukça popüler olan “bir günde ne yedim”, “x kilo verirken/alırken nasıl beslendim” gibi videoların güvenilir uzmanlar tarafından hazırlandığı düşünülür, ancak maalesef öyle değildir. Bu trende katılan bireylerin çoğu, yeterli düzeyde beslenme hakkında tartışabilecek bilgi ve deneyim birikimine sahip değildir. Bu durum, diğer videolara göre daha zararlı olan içerikler arasında gezinmenize neden olur.

Sadece “bir günde ne yiyorum” videoları değil; “ Bir gün A Ünlü Gibi Yemek Yiyorum”, “ Profesyonel bir model olarak bir günde ne yiyorum”, “spor öncesi-sonrası nasıl besleniyorum” gibi deneyimlere değinen ve bunları bir vücut şekliyle bağdaştıran birçok video vardır.

Bu tarz videoların birçok farklı başlığı olsa da bu gönderilerin önemli bir kısmı, içerik oluşturan kişilerin tipik bir gün boyunca kişisel olarak tükettiklerini paylaştığı “bir günde ne yiyorum” konusuna bağlı kalıyor. Konu nasıl uygulanırsa uygulansın izleyici için potansiyel olarak zararlı sonuçlara neden olabiliyor.

Araştırmalar, fazla miktarda sağlık bilgisinin insanlarda kafa karışıklığına neden olduğunu göstermiştir. Sosyal medyanın güçlü etkisi bu durumda büyük rol oynuyor ve genel halkın beslenme alışkanlıkları ve beslenme ihtiyaçları konusunda düşüncelerine zarar veriyor.

Bir Günde Ne Yiyorum Videoları Ve Diyet Kültürü

Araştırmalar, başka biriyle yemek yediğimizde, muhtemelen o kişiye benzer şekilde yemek yediğimizi, diğer kişinin ne ve ne kadar yediğini modellediğimizi veya taklit ettiğimizi göstermektedir. Bunun “ bir günde ne yiyorum” videolarını veya farklı başlıklarla hazırlanan videoların izleyiciler üzerindeki etkisini görmek için nasıl kullanılabileceğini tahmin etmek zor değil.

Sosyal medya, kullanıcılarına büyük bir karşılaştırma fırsatı sunuyor, İzlediğiniz, takip ettiğiniz kişiyi tanısanız da tanımasanız da, kendinizi onunla karşılaştırma olasılığınız yüksektir. Bu kendinizi nasıl değerlendirdiğinizi ( iyi mi, kötü mü, değişmesi gerekiyor mu, vb.) etkiler. Videolar kişilerin belirli yeme alışkanlıklarına “iyi” veya “kötü” olarak bakmasına, yediği yiyeceklerden utanmasına ve yargılamasına, kaygılanmasına neden olabilir. Bu durumlarda sonuç olarak bozuk yeme davranışlarına, yeme bozukluklarına neden olur.

Sadece Yeme Bozukluğuna Mı Neden Olur ?

Hayır. Kişiler izledikleri ve örnek aldıklarına göre yetersiz beslenebilir, metabolizmalarını olumsuz etkileyebilir, hastalıklarının semptomlarını artırabilir veya sağlıklı iken kendilerine hastalık yaratabilirler.

Sosyal medyada besinler hakkındaki düşüncelerinizi korumak için,

·         İçeriği size ve besinler hakkındaki düşüncelerinize faydalı olmayan kişileri takip etmeyi bırakın,

·         Sosyal medyada içerik oluşturan kişilerin ne yaptığına odaklanmak yerine düşüncelerinizi vücudunuz için en yararlı olana yönlendirin,

·         Sezgisel yeme ve diyet kültürünü yıkma konusunda uzmanlaşmış yetkili kişilerin hazırladığı içerikleri (podcastler, sosyal medya gönderileri, haber bültenleri vb.) takip edin.

Unutmayın her bireyin beslenme ihtiyaçları farklı ve kişiye özeldir. Bir kişinin porsiyonları veya beslenme tarzı diğer kişiye uymaz. Kendiniz için sağlıklı ve sürdürülebilir olan beslenme tarzını bulmak için profesyonel yardım alabilirsiniz.

 

Editör: Yunus Koncak