Türkiye’de ilk COVİD-19 vakasının tespit edildiğinin 11 Mart 2020’de açıklanmasının üzerinden iki buçuk ay geçti.

Türkiye’nin pandemi ile mücadele programı Dünya genelinde büyük ilgi görüyor. 

Netice olarak; Türkiye’deki Koronavirüs pandemisine karşı aklın, bilimin, modern tıbbın rehberliğinde bir mücadele yürütüldüğünü söylemek oldukça mümkün.

Türkiye genelinde olduğu gibi şehrimizde de pandemi ile mücadele kapsamında ciddi çalışmalar yapılmakla birlikte kusursuz bir mücadele yürütülmeye çalışılıyor.

Hal böyleyken vaka sayılarına bakıldığında Samsun, Büyükşehirler arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

İlgili kurumların ''Salgın Yönetimi'' etkili bir şekilde ilerlerken ''Algı Yönetimi''nde aynı ilerlemeyi kaydedemediğimizde bir gerçek.

Samsun’un ilçelerinde ki vaka sayılarına baktığımızda en çok vaka bulunan ilçeler İlkadım, Çarşamba ve Bafra…

Bu ilçelerin nüfus rakamlarını ele aldığımızda İlkadım öngörülebilir düzeyde seyrederken Çarşamba ve Bafra’nın nüfusuna göre İlkadım’ı takip etmesi hiç de öngörülebilir değil. 

Son verilere göre İlkadım’da 200’ü aşkın vaka sayısı, Çarşamba’da 200, Bafra’da yine son verilere göre 200 civarında vaka bulunması İlkadım’ın nüfusuna göre kıyasladığımızda ciddiyet arz ediyor.

Bu ilçelerde ki artışın nedeni ise vatandaşın salgının vahametini kavrayamamış olması olarak görülebilir. 

Normalleşme yolunda adım adım ilerlerken vatadaşın rehavete kapılarak tedbirleri aksatması bu sürecin uzamasına neden olacaktır. 

Samsun Valisi Osman Kaymak, günlük vaka sayılarında azalma olduğunu söylesede özellikle bu üç ilçede vatandaşın biraz daha sabırlı olması gerekiyor.

Herkes gerek aile içi gerekse iş yerinde otokontrolü sağlamak amacıyla alınan tedbir kurallarına uymalı uymayanlarıda tatlı bir dille uyarmalıdır. 

Bu mücadelede her bireyin birer ''nefer'' olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Bu illetten kurtulmayı ancak birlikte başarabiliriz.

Sağlıklı Kalın…