Atakum Belediyesi'nin bu ay ki meclis toplantısında ek bütçe teklifi görüşüldü. Teklif, AK Parti ve MHP'nin yanı sıra CHP'nin ittifakı İYİ Parti'nin de oylarıyla reddedildi. 

Eski Samsun Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, konuya ilişkin kizilirmakgazetesi.com'a özel yaptığı açıklamasında, şunları kaydetti:

"Merkezi İdare Türkiye ekonomisinde güven ortamı sağlayamadığı için piyasa şartlarında oluşan hiper enflasyon vatandaşı derinden vurduğu gibi mahalli idareleri de vurmuştur. İktidar Belediyeleri İller Bankasından rahatça borçlanma yapabilmekte, muhalefet Belediyeleri ise talepleri geri çevrilmektedir. 

Belediyeler bütçe ödeneklerini 2023 yılının yarısında bitirmiş, can çekişir duruma gelmiştir. Belediyelerin 2023 yılı bütçeleri Haziran 2022 tarihinde o günkü rakam ve koşullarda yapılmıştır. Akaryakıt ve Personel ücretlerindeki fahiş artış oranı merkezi ve yerel idarelerde 2023 yılı için bütçelerinin revize etme ihtiyacını doğurmuştur. Bu durum Atakum Belediyesi içinde geçerlidir

Gerekçeli raporu ile yalnızca Akaryakıt ve Personel ücretlerindeki artış oranı kadar revize edilecek ek bütçe maddesinin Belediye Meclisinde kabul edilmemesi hukuk ihlali ve Kamu görevini yerine getirmeme suçunu oluşturmaktadır. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği 14. Maddesinde 'Mecliste bütçe ve kesin hesap tümüyle reddedilemez. Ancak, değişiklik yapılmak suretiyle kabul edilebilir' hükmü vardır.  Bütçe hazırlamak, sunmak, kabul etmek,  uygulamak ve denetlemek süreçleri çok ciddi bir iştir. Bütün bu süreçler Profesyonel ve ciddi çalışmalar neticesinde var olur. Bu sürecin herhangi noktasındaki hata süreci bir bütün olarak mahveder ve kamu hizmet sunumunun verilmesini engeller. 

Yani Belediye Meclisinin bütçeyi ret etmesi yapacağı Kamu görevinin engellenmesi manasını taşımaktadır. Burada meclis üyelerine çağrım olsun. Bütçeler İdarenin yapacağı hizmetlerinin taahhüdüdür. Bunu engellemek yasal olarak suçtur. Hele ki gerekçeli raporla revizesi talep edilen ek bütçe maddesinin reddedilmesi olanaksızdır. Derhal bu yanlıştan dönülmelidir."

Ercan ÜSLÜ