D vitamini vücudumuzun işlevselliğinde önemli rolü olan bir vitamindir. Yetişkinlerde olduğu gibi anne çocuk açısından da çok önemli bir rolü vardır. En büyük önemi ise çocukluk çağında oluşan kemik hastalıklarını önlemektir.
 
Bir diğer önemi ise kan dolaşımında ve kemikte bulunan kalsiyum miktarını ayarlamaktır. Bu vitamin bebeklerde vücuttaki kalsiyumu emerek kemiklerin güçlenmesine yardım eder.


 
Bağışıklık sisteminin ve sinir sisteminin çalışmasına da yardımcı olduğu için anne karnından itibaren D vitamini almaya başlanması ve doğumdan sonra da D vitamini ile bebeğe destek verilmesi gerekmektedir.

Bebeğimde D Vitamini Eksikliğini Nasıl Anlarım?

Rutin kontrollerde doktorunuzdan bu konuda bilgi isteyebileceğiniz gibi bebeğinizde D vitamininin eksikliğini anlayabileceğiniz birkaç özellik var. Bunlar;

  • Büyümede ve gelişmede gerilik
  • Fazla terleme
  • Kemiklerde bozukluk
  • Sık hastalanma, enfeksiyonlar
  • Halsiz olma durumu 
  • Ciltte oluşan yaralarda geç iyileşme
  • Üşüme
  • Kilo almada yetersizlik

Bebekler Neden D Vitamini Kullanır

Bebeğime Nasıl D Vitamini Takviyesi Yapabilirim?

D vitamini çoğunlukla güneş ışığından vücut tarafından alınarak deride sentezlenir. Bunun dışında yüksek miktarda D vitamini içeren besinlerden bu takviye sağlanabilir. Fakat bazı durumlarda güneş ışığı ve yiyecekler yeterli olmayabilir. Bu durumda doktor kontrolünde ağızdan ve doktorun söylediği miktarda bebeklere D vitamini verilir. Çocuk ağızdan aldığı damla ile D vitamini açısından vücuduna takviye sağlamış olur.
 
Türkiye'de gebe kadınlarda D vitamini ile ilgili çokça sıkıntılarla karşılaşıldığı için D vitamini desteği bebeğe anne karnında başlanmaktadır. T.C. Sağlık Bakanlığı'nın 2005 yılında başlattığı ücretsiz D vitamini ile yenidoğan bebeklere D vitamini damlalar ücretsiz şekilde verilmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı'nın bebeklerde 1 yaşına kadar kemik gelişimini destekleme amacı ile önerdiği D vitamini takviye miktarı 400 IU/gündür.

Bebeğimde D Vitamini Eksikliğini Nasıl Anlarım?

Bebeğim Yeterli Miktarda D Vitamini Alıyor mu?

Bebeğinizin yeteri miktarda D vitamini alıp almadığını anlamak için öncelikle bebeğinizin güneş ışınları altında ne şartlarda durduğunu kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin giysileri, hangi saatlerde güneşte durduğu gibi etkenler D vitaminin alımı açısından önemlidir.
 
Güneş ışığının yüksek etkide olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında bebeğinizin elleri, bacakları, yüzünü 20 dakikadan aşağı olmayacak şekilde güneşle temas ettirmelisiniz. Önemli bir nokta ise bebeğinizin direkt olarak güneş ışığı ile temas etmesidir. Camdan giren güneş ışığı pek faydalı olmayacaktır.

Bebeğim Yeterli Miktarda D Vitamini Alıyor mu?
 
Bunun dışında bebeğinizin ek gıdaya geçtiği 6. aydan itibaren kalsiyum açısından yüksek olan yoğurt, peynir gibi süt ürünleri ile takviye sağlayabilirsiniz. D vitamini açısından en etkili olan besinlerden biri ise deniz ürünleridir. Bebek 8. aydan itibaren doktor kontrolünde hamsi, somon ve uskumru gibi balıklarla beslenebilir.