Bu araştırma sonucunu anlayabilmek için hücresel yaşlanmayı anlamamız gerekir. Hücreler yıprandıklarında, bölünebilme yeteneğini kaybettiklerinde önlerinde üç seçenek oluyor; kendisini onarmak, ölmek veya zombi hücreye dönüşmek. Zombi hücreler fonksiyonlarını yitirdikleri halde ölmeyi reddediyor ve senesent (yaşlanmış) hücre haline geliyor. Dokuların onarılmasını zorlaştırıyor ve sağlıklı hücrelere zarar veren kimyasallar salgılayabiliyor. Diyabet, kalp, akciğer hastalıkları gibi rahatsızlıklara zemin hazırlıyor.

Scientific Reports’ta yayımlanan araştırmaya göre, üzerlerinde toksik madde taşıyan monoklonal antikorlar yaşlanan hücreleri tanımlamak ve yok etmek için eğitiliyor. Tıpkı antikorların mikropları tespit edip bizi koruduğu gibi. Araştırmanın temeli, yaşlanmayı geciktiren ilaçlar olarak tanımlanan senolitik haplara dayanıyor. Bu ilaçlar vücuttaki hücresel yaşlanmayı tespit edip yaşlanma etkilerini geciktiriyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Leicester Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Salvador Macip bu antikorların sadece yaşlanan hücreleri hedef alıp temizlediğini normal hücrelere dokunmadığını göstermiş.

YAŞLANMAYI ÖNLEYEN SENOLİTİK İLAÇLAR

Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir?

Dr. Macip, geliştirdikleri bu yöntemin öncelikli olarak Alzheimer, akciğer fibrosizi ve kanser gibi yaşlı hücrelerin birikme yaptığı hastalıklarda kullanılabileceğini söylüyor. Uzun vadede bakıldığındaysa, bu tedavi yöntemi insan sağlığını korumak ve ömrünü uzatmak için de kullanılabilir.

Süreç tersine çevrilebilir

BioNTech CEO’su Uğur Şahin, hücrelerin belirli faktörlerle yeniden programlanabileceğinin, yani gençleştirilebileceğinin daha önce de gösterildiğini ifade ediyor. Bu faktörlerin mRNA aracılığıyla da hücrelere sızdırılarak, hasar görmüş bir kalbin veya başka bir organın tamamen veya kısmen yaşlanma sürecini tersine çevirebileceğimizin bir gün mümkün olacağını söylüyor.

Kuersetin yaşlanmayı önlüyor

Biz bağışıklık ve virüsler üzerine olan etkisi sebebiyle pandemide kuersetinden çok bahsettik. Bu antioksidanın yaşlanmayı engelleyici kuvvetli bir antiaging özelliği de var. Damar sağlığına faydalı etkisi yanı sıra gençleştiren etkiye sahip olması da benim için sürpriz olmadı.