Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme sürecinin ayrıntıları Koronavirüs Covid-19 salgını ile mücadelede alınan tedbirlerin gevşetilmesi ilgili bir çok yeni kararlar içeriyor.

Alınan yeni kararlar kapsamında bir çok kısıtlama ve yasaklama 1 Haziran itibariyle kaldırılacak. 

Devletin önceden almış olduğu toplumsal tedbirleri gevşetmesi alınması gereken kişisel tedbirleri de gevşetmemeli.

Özellikle Samsun, Karadeniz bölgesinde en çok vaka ve ölüm oranına sahip olma özelliğini taşıyorken toplumsal gevşeme kişisel tedbirleri dahada vahim kılmaktadır. 

Önceki gün Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç’un yaptığı açıklamada Samsun’da tehlikenin geçmediğini belirtmesi durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koymuştur. 

Şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte şehir dışından memleketine dönmek isteyenler şüphesiz Samsun’a akın edecektir. 

İl Sağlık Müdürünün açıklamalarında dikkat çeken bir başka detay ise Samsun’da salgının en çok aile içinden yayıldığının tespit edilmesidir. 

Bu tespit kişisel tedbirlerin ne kadar önemli olduğunu da ortaya koymaktadır. 

Sosyal mesafe + maske + temizlik ve hijyen bu illetten kurtulana dek yaşamımızın bir parçası haline gelmesi ve kayıtsız şartsız bu kurallara riayet edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Dolayısıyla alınması gereken kişisel tedbirler harfiyen uygulanırsa normalleşme süreci dahada hızlanacaktır. 

Bize birşey olmaz demeyin bu virüsün 65 yaş üstündekiler için öldürücü etkisi halen sürüyor. 

Rehavete kapılarak kimsenin vebaline girmeyin…

Unutmayalım kişisel tedbir hayat kurtarır….