Samsun Cumhuriyet Meydanı!

Samsun bir liman şehri. Samsun şehir meydanı 1800’lü yıllarda Saathane Meydanı olsa da zaman içerisinde şimdiki çok daha geniş bir alan olan Cumhuriyet Meydanı olarak değişmiş.

Son günlerde “Samsun Cumhuriyet Meydanı kaç kişi alır?” sorusu mitingler sonrasında çok daha tartışılır hale geldi.

Gelin şimdi birlikte bir hesap yapalım!

Öncelikle belirlenmesi gereken konu 1 metrekareye kaç kişi sığar?

Metrekareye sığacak kişi konusunda bilimsel birçok çalışma yapılmış. Metrekareye 5 ve üzeri kişi sayısı kitleler için yüksek riskler taşıdığı tespit edilmiş.

Toplanılan alandaki sahnenin yüksekliği de metrekare başına kişi sayısını etkileyen bir etmen. Sahne yüksek olmaz ise kitle sahneyi görebilmek için geriye doğru çekilebiliyor.

Bir diğer etmen de kadın-erkek karışık olması durumu ve kişilerin bayrak sallayabileceği hareket alanı. Aralardaki geçiş alanları da önemli elbette.

Tüm bu etmenler göz önüne alındığında Samsun’daki bir etkinlik için metrekare başına en yoğun alanlarda ortalama 3,5 kişi, daha az yoğun arka alanlarda metrekare başına ortalama 2,5 kişi hesaplanabilir.

Peki Samsun Cumhuriyet Meydanı kaç metrekare bir alan?

Samsun’da yapılan etkinlik ve mitinglerde meydan alanında taşmalar oluyor. Alanın kullanımına göre bu yerlerde değişimler olabiliyor.

Samsun Cumhuriyet Meydanı son çalışmalardan sonra otopark alanın üst kısmı ve yanlarla birlikte yaklaşık 6.538 metrekare. Bu alandan etkinliklerde kurulan sahne ve güvenlik alanları çıktığında 4.871 metrekareye düşüyor. Döner kavşak ön alanı ve Ziraat Bankası ön alanı ise 2.707 metrekare. Döner kavşak arka alanı 1.570 metrekare. Geriye kalan ve anayola kadar olan alan ise 2.357 metrekare.

Bu alanlardaki metrekare başına kişileri hesaplarsak;

Meydan Üstü: 4.871 m2 x 3,5 kişi = 17.049 kişi

Döner kavşak ön alanı ve Ziraat Bankası ön alanı: 2.707 m2 x 3,5 kişi = 6.768 kişi

Döner kavşak arka alanı: 1.570 m2 x 2,5 kişi = 3.925 kişi

Anayola kadar olan alan: 2.357 m2 x 2,5 kişi = 5.893 kişi

Toplam: 11.505 m2 alanda toplam 33.635 kişi yapıyor.

Peki bu toplam alandaki kişi sayısını çok yüksek risk içeren ve izdiham seviyesindeki metrekare başına en üst seviye olan 5 kişiden hesaplarsak 11.505 mx 5 kişi = 57.525 kişi yapıyor ki böylesi bir kalabalık olması mümkün değil. Teknik olarak da mümkün değil çünkü böylesi bir sıkışıklıkta etkinlik izlemek açısal olarak da mümkün değil.

Bunun bir de güvenlik ayağı var; Uluslararası güvenlik rehberlerinde etkinlikler için güvenlik sınırları genellikle metrekare başına 2 kişi olarak değerlendiriliyor. İdeal olan da bu aslında ama pratiği pek mümkün değil, özellikle etkinliklerin ön saflarında.

Cumhuriyet Meydanındaki etkinliklerde Bulvar AVM tarafındaki bir alan da bazen kullanılabiliyor. Önceki etkinlik ve mitinglerdeki kalabalık olan alanlara bakıldığında da yaklaşık 500 mbir alan önümüze çıkıyor.

Özetle;

Samsun Cumhuriyet Meydanındaki bir etkinlikte etkinlik sınırlarına, kullanım alanı ve önlemlerine (bariyerlere) bakılarak meydan üzerinde kalan alanla sınırlı ise yan alanlarla birlikte 20.000 kişi, taşmalar ve daha arkada yan alanlar var ise 25.000, tüm alan kabul edilebilir değerde hesaplama ile 35.000 kişi alabilir diyebiliriz.

Matematik güzel şey vesselam!

Kalın sağlıcakla!