Çeltik tarımında verimi artıracak ve maliyeti düşürecek olan damla sulama ile çeltik tarımı bence devrim niteliğinde bir gelişmedir.

Türkiye ’de son yıllarda çeltik üretiminde ve verimde önemli artış var.

2000 yılında ekiliş̧ alanı 57.860 hektar iken,2015 yılında ekiliş̧ alanı 115.856 hektara çıkmıştır. Yine 2000 yılında toplam üretim 350.000 tondan 2015 yılında 920.000 tona çıkmıştır. Birim alandan alınan verim son yıllarda önemli oranda artmış̧ olup,özellikle çeltik ekiliş alanlarının lazerle tesviyesi, sertifikalı tohumluk kullanımı,bilinçli gübreleme ve yabancı ot mücadelesi sayesinde verim artmıştır.2015 yılı verilerine  göre Samsun da 149.820 dekara alanda çeltik ekilişi yapılmış olup,ilimizde en fazla çeltik ekilişi ise 103.316 dekar ile Bafra ilçesi ilk sırada yer almaktadır. (tuik 2015)

Çeltik tarımında verimi artıracak ve maliyeti düşürecek olan damla sulama ile çeltik tarımı bence devrim niteliğinde bir gelişmedir. Bafra da yıllardır tarımsal konularda yayıncılık yapan değerli gazeteci arkadaşım Televizyonlarda Tarım Programı yapımcısı ve Türkiye’nin ilk tarım gazetesini yayımlayan Vural YEŞİLYURT ile DSİ Kızılırmak sulama birliği Bafra şubesinde görevli ziraat mühendisi Bekir KAYA Bafra pirincini Türkiye’ye tanıtan Balıkesir’in Gönen ilçesinde Bafralı İş adamı Hasan Orta’nın Balıkesir Gönen ve Çanakkale Biga da damla sulama yöntemiyle çeltik ekimi yapılıyor.  ve % 80 civarında su tasarrufu ile üretim girdilerinin de çok düştüğünü, bu yöntemin Bafra ovasında da uygulanana bilmesi için Gönen ve Biga’ya davet etmesiyle birlikte,  Damla sulama çeltik üretim serüveni başlamıştır. Hasan Orta Bafra tarla tesviye aracı Lazerin ve Çeltik kurutma makinalarının Bafra’ya getirilmesinde öncülük ederken, çeltik üretiminde ezber bozan damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapılması için DSİ ve Medya ile ilk adımı atmışlardı. Bekir Kaya ve Vural Yeşilyurt Gönen ve Biga da Üreticilerle yaptıkları röportajları ve çekimleri TV’de ve çeşitli yayın organlarında yayımlayarak Bafra da üreticilerimiz bilgilendirilmiş ve örnek çiftçilerimiz tarafından yapılan damla sulama yöntemi çeltik üretimi başarılı sonuç vermiştir.
 

Damla sulama yöntemi ile çeltik tarımının yaygınlaşması ile maliyet düşecek, ikinci ürün kışlık sebze ve yem bitkileri ekilişi yapılacak, damlamadan verilecek gübre ile verim artışı olacaktır. Çeltik tarımında en fazla isçilik çeltik tavalarının hazırlanması olduğundan bu işlemde ortadan kalkacak ayrıca çeltik tavalarının hazırlanmasında araziden tasarruf olacaktır. Çeltik hasadında sorun olan çeltik sapları balyalama imkânı olduğundan yakılan çeltik sapları hayvan beslemesinde değerlendirme imkânı olacaktır. Çeltik mibzerle sıraya ekim yapıldığında dekara atılacak tohum miktarında en az 5-6 kğ tasarruf sağlanacaktır.Ayrıca yabancı ot çıkışında azalma olacağından ilaçlama maliyeti düşecektir.Bilindiği gibi çeltik hasad edildikten sonra en önemli sorun çeltik anızları yakılmakta hem toprağa,hemde çevreye zararlı olmaktadır.Ülkemizin su sorunu olduğundan bu konuda da tasarruf sağlanacak ve daha önce çeltik tarımı yapılmayan bölgelerde çeltik ekilişi yapılacak gelecekte çeltik ithalatına gerek kalmayacaktır.

Ülkemizde çeltik tarımında önemli oranda verimi artıracak ve maliyeti düşürecek bu uygulamanın yaygınlaşması için DSİ,il ve ilçe tarım müdürlüğü ile ziraat fakültesi bu konuyu daha bilimsel olarak ele almalı ve çeltik ekilişi yapılan tüm bölgelere yaygınlaştırılmalıdır.