Basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü unutmuyoruz. Özgür medya mücadelelerini destekliyoruz.

Basın bir ülkenin çağdaşlaşmasına, aydınlanmasına, vatandaşların bilinçlenmesine, gerçeklerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunan en önemli güçtür. Bu nedenle de siyasal iktidarlar, medyanın bu önemli görevi yapmasını kendileri açısından sakıncalı gördükleri için sürekli medya üzerinde baskı kurmaktadırlar.

Ülkemizde gazeteciler baskı, sansür, işsizlik, tutuklamalar, işten atılmalar, güvencesizlik ve daha birçok sorunla mücadele etmektedir.

İktidarın politikalarını eleştiren, usulsüzlüklerini yazan gazeteciler halen soruşturmalara maruz kalmakta, davalar açılmakta ve cezaevine koyulmaktadır.

AKP iktidarı yarattığı yandaş medya aracılığı ile  gazete başlıklarını kendi istediği gibi attırmaktadır.

İktidar, bağımsız ve tarafsız özgür basın anlayışının ortadan kaldırmıştır.

Siyasal iktidar, toplumun haber ve bilgi alma kanallarına ulaşmasını engellemektedir.

AKP iktidarı gerçekleri havuz medyasıyla ve kara propagandayla  gizlemektedirler.

Ülkemizde ne yazık ki sadece 2021 yılında; en az 130 davada 250 gazeteci haberleri nedeniyle yargılandı. En az 50 gazeteci gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alındı.

RTÜK 23’ü Halk TV’ye, 21’i TELE 1’e, 15’i FOX  TV’ye, 8’i KRT’ye ve 4’ü Habertürk’e olmak üzere 71 kararla televizyonlara 21 milyon 500 bin lira idari para cezası verdi.

Basın İlan Kurumu; Cumhuriyet, Evrensel, BirGün ve Sözcü başta olmak üzere gazetelere 115 gün ilân kesme cezası uyguladı.

AKP iktidarı medyayı ve gazetecileri hedef almış ve uyguladığı baskı, sindirme, tutuklama, kapatma, ceza, vb. uygulamalar ile basının haber verme özgürlüğünü ortadan kaldırmış ve tamamen kendine bağımlı hale getirmektedir.

Ülkemizin ve basın tarihine kara bir leke olarak girecek gelişmelerin yaşandığı bu dönemler; basının ve gazeteciliğin en karanlık dönemi olarak anılacaktır.

Bağımsız ve özgür basının demokratik bir hukuk devletinin olmazsa olmazı olduğunu hatırlatıyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; gazetecilerin çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesini, gazetelerin, televizyonların, kitapların, kalemlerin ve manşetlerin serbest bırakılmasını istiyoruz.